Лъжа отвън или истина отвътре

Въпрос: Защо интернет сайтът Facebook е толкова популярен?

Отговор: Нашето его се развива не само количествено, но и качествено. Ако за човек преди е било достатъчно да има 5-10 приятели с общи интереси, за да могат да ходят заедно на риба, на бар, да играят карти, да разхождат кучета и т.н., днес това повече не го удовлетворява. Човек иска да се срещне с другите не чрез кучетата и рибата, т.е. не на основата на материални интереси и географски близост, а той търси вътрешно уподобяване – място, на което може максимално да изрази себе си.

Човек търси начини да общува дори когато може да излъже, но всъщност така той даже повече изразява „себе си”. В края на краищата, когато лъжем, ние разкриваме вътрешната си истина! Тази лъжа демонстрира какво искаме да бъдем, но не можем.

Това много отговаря на принципа на Facebook – човек показва само това, което иска да покаже, неговата „най-добра картина”; но това говори за неговия вътрешен свят. Всъщност, поради неговата егоистична природа, човек може да е алчен, мнителен, малодушен или примитивен, но той ще представи себе си, така както действително се вижда. С други думи, той показва своята по-вътрешна, по-красива форма, достойна за неговите очи.

Излиза, че, от една страна, аз знам това, което съм (въпреки че сам не го осъзнавам), но от друга, аз си представям себе си в по-красив вид. Друг път е обратното: аз искам да изглеждам по-лош отколкото съм, правейки се на герой и представяйки се за войнствения Дон Кихот.

Но няма значение дали този образ е по-добър или по-лош отколкото действителния, защото тази лъжа показва на човек каква е неговата същност и така той разбира своето зло. Човек се сблъсква с въпроса: какво съм аз в сравнение с образа, който показвам в интернет? В крайна сметка всички ме виждат такъв, какъвто описвам себе си в интернет, но аз самият започвам да разбирам, че съм далеч от това, което съм изобразил за другите.

Това довежда хората до осъзнаването на тяхното зло, до необходимостта от промяна и от това да се приближат до този образ, който искат другите да видят. След като не съм във физически контакт с теб и след като не ме виждаш, аз мога да се преструвам пред теб на когото и да било: ново аз, мой вътрешен идеал, който няма нищо общо с моята материалност. И този образ е по-истински!

По тази причина нашето развитие към виртуалното общуване ще ни поведе по посока на духовно общуване, духовна промяна. Затова съм толкова щастлив да чуя за развитието и разрастването на Facebook и други социални мрежи.

Сигурен съм, че в тази социална мрежа има психолози и социолози, които правят сериозно проучване. В крайна сметка, това е глобално явление, което сега се разраства из цялото човечество.

От телевизионната програма „Ask the Kabbalist”, 20.01.2011

[34108]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed