Кабала и седемте външни науки

каббалист Михаэль ЛайтмаНауката кабала говори за духовния свят и силите, които работят в природата. Тези сили въздействат на материята в нашия свят, създавайки различни образи в него, и се получава цяла вселена с всичко в нея: неживи предмети, растения, животни и хора. Но ние виждаме всичко това в задната част на нашия мозък и затова ни се струва, че то е пред нас. Така ние си представяме реалността.

Затова науката кабала е отделена от цялата тази фалшива картина, въпреки че тази картина е това, което ни помага да постигнем дълбината на творението, неговите намерения и характера на Твореца. Но по същността си, науката кабала ни учи как от тази външна картина да влезем във вътрешното, истинското състояние, където само две състояния остават – силата на Твореца и силата на творението.

Разбира се, всяко от тях се дели на много повече части, отделни сили и действия. Но по същество, говори само за две сили: желанието за получаване и желанието за даване на наслаждение, и това, което се случва помежду им. Това е цяла наука.

Ако една наука говори за взаимодействията между тези две основни сили, тогава това е науката кабала. А ако говори за различни резултати от тях на различни нива на материята – неживо, растително, животинско и човешко, то това са науките на този свят.

Разбира се, тези наука си истинни, защото те ни дават знание за външното поведение, чрез което действието на тези две вътрешни сили е изразено. Но тези науки са много ограничени и можем да разчитаме на тях само в границите на нашия тесен свят.

Оказва се, че науката кабала, която обяснява двете основни сили, действащи в природата, е основата за всички други науки. И това не включва само естествените науки, които изучават природата и външния свят, като физика, химия, биология, зоология, а и тези, които се отнасят пряко към човек, като музика, танци, изкуство.

Всичко това също е част от „седемте основни външни науки”, защото ни дава знание за възможностите на човек да възприема и усеща света.

От урока по статия „Предисловие към Паним Мериот”, 21.02.2011

[35960]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed