Его и любов

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Може ли наслаждението в духовното да бъде егоистично?

Отговор: Разбира се! Духовно се наричат отдаването и любовта. Аз съм готов да те обичам и да ти отдавам, ако на мен ще ми бъде добре от това! А ако не, то за какво ми е да те обичам?! Това се нарича клипа, това не е духовност, а материалност.

Така е способен да обича всеки от нас: обичам моите деца, защото са мои. Но ако те не са мои, то аз няма да имам никакво отношение към тях. Мога да обичам този, от когото зависи моето благополучие, в противен случай – той не ми е нужен.

С други думи, аз влагам и обичам, тъй като от това получавам лична изгода. Но това не е отдаване и любов, а използване на ближния.

Отдаването и любовта, за които говорим ние, в науката кабала, нямат никакво отношение към получаването за себе си. Аз обичам, за да бъде добре на този човек – и толкова. И това е по-голямо от нашата любов към децата ни, защото тях ние обичаме инстинктивно.

Аз трябва да достигна до такава любов към ближния, която не дава нищо на моето его. А ако то получава нещо, то това не е любов: аз обичам себе си и с обходни маневри напълвам себе си.

Значи се получава, че работата е в мотивацията. Как да се проверя?

Не ме вълнува ставащото с мен, а се тревожа само за онова, което се случва с ближния – ето до каква любов ние трябва да се издигнем! И ние трябва да знаем за това, защото природата ще ни принуди към това с цялата си строгост и неоспоримост. Защото съгласно програмата на творението ние трябва да достигнем подобие с Твореца. А Творецът – добрият и творящият добро се отнася без всякакво отношение към себе си. Неговото желание е – да напълни нас, и само това се нарича любов.

Как да се доближим и ние към такова отношение? Само поправящата светлина може да промени моята сегашна мотивация. Тя е създала моя егоизъм, а сега ме издига над него и извършва чудо – извежда ме от Египет. А издигайки се, аз започвам да се поправям.

Да се почувства тази светлина е възможно единствено в процеса на изучаване на науката кабала. Четейки Зоар, човек започва да забелязва нейното въздействие върху себе си. В самото изучаване има сила, която променя човека. Относно това е казано: “Аз създадох злото начало и дадох Тора за неговото поправяне, светлината, която възвръща към доброто“. Към доброто може да ни върне само тази светлина, която ние притегляме по време на учене. Точно затова в наши дни се разкрива науката кабала и става достъпна за всекиго.

От програмата “Попитай кабалиста”, 04.04.2010

[36355]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed