Обучението на Твореца

Въпрос: Как да видя пример за работата на Твореца? Може ли във всекидневието да разпозная: “Какво ми посочва Той сега?”

Отговор: Ще разпознаеш примера на Твореца направо в своето усещане. Моята душа е устроена така, че започва да усеща вътре някаква част от по-висока душа, която й показва пример и тогава следвам нейния пример, както малкото дете гледа възрастния. А получавайки от него пример, детето иска да прави същото.

Но в нашия живот, няма да можеш да намериш такива примери, защото още не притежаваш свойството отдаване. Ще съумееш да ги видиш едва, когато в теб вече има кли, с помощта на което ще успееш да се уподобиш на Твореца. И тогава, в съответствие с подобието на свойствата, ще видиш Неговия пример.

Дали са ни само един пример. Когато преживяваме отчаяние, то на неговия фон ни водят в група, в която изучават науката кабала. И тогава ти казват: „Започни да се обединяваш с другарите и да изучавате заедно кабалистичните книги.” Само тогава, с помощта на правилно учене, изграждайки връзки с другарите, започвайки да отменяш своето его, ще дойде светлината, която ще ти помогне да преодолееш своите егоистични желания. И едва след това, ще можеш да придобиеш висши свойства.

Но пример от Твореца можеш да получиш само тогава, когато в теб има кли, в което да можеш да го реализираш. И доказвайки, че имаш възможност за уподобяване на Него, ще получиш образа, съгласно който ще започнеш да изграждаш своето подобие на Твореца.

От лекция в аудиторията „Кабала за народа”, 14.12.2010

[32993]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed