Митове и реалност

Въпрос: За съжаление, получил съм такова възпитание, което ми е внушило, че Творецът е някакъв старец, седящ в небесата. Днес, изучавайки кабала разбирам, че тази представа е лъжлива. Как да се избавя от стереотипите на детството?

Отговор: Това не е свързано с детството на човека. Още от древни времена, човечеството е развило такива митове. За нас е естествено да си представяме по този начин нещо съществуващо. От поколение на поколение са се предавали разкази за това, че съществува някаква сила, която хората си представят като образ с ръце и крака – съответстващ на начина, по който го разбират.

Творецът, разбира се, няма никакъв образ и форма. Творецът е природа и тъй като числовите стойности на тези думи са еднакви, те обозначават едни и същи обекти. Той се явява общ закон на природата и изобщо, цялата природа – това е сила. Ние самите също сме сили, макар да ни се струва, че тук присъстват някакви образи, материя, нежива, растителна и животинска природа.

Аналогично е с това, когато гледаме телевизионния екран и виждаме различни изображения – по същия начин виждаме всичко, което е в този свят и си го представяме в главите си.

Затова, такъв подход към Твореца – че е някакъв образ, старец, съществуващ по някакъв начин някъде горе – е източник на горчива грешка и изопачено възприемане на живота.

Но тъй като науката кабала е била скрита и на хората изобщо не са им обяснявали кой е Твореца, дори и в юдаизма са го възприемали така. И се оказва, че подобно отношение все още съществува в народа.

Като хора в нашия свят, ние свързваме с Твореца различни неща: аз ще Му дам нещо и Той ще направи така, че да ми е добре; ако пожертвам за Него долар, той ще ми върне два.

На нас ни се струва, че Той може да бъде подкупен и тогава, Творецът ще започне да се отнася към нас добре, а животът ще се промени към добро. Но с всеки изминал ден, все повече и повече се изяснява, че отношенията ни с Твореца трябва да се изграждат само в посока на нашето поправяне. Той изисква от нас само едно – да бъдем като един човек с едно сърце и да възлюбим ближния като самите себе си.

От лекция в аудиторията „Кабала за народа”, 14.12.2010

[32771]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed