Единственото нещо, което зависи от нас

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да увеличим силата на преодоляване при разкриването на по-голямо егоистично желание?

Отговор: Всички свойства на човек, без значение как му се струват, от най-добрите до най-лошите, се разкриват в рамките на общата система от души, които напредват към съединяване според програмата на творението. Затова не можем да припишем на човек никое от личните му проявления. Като зъбно колелце или като интегрална част на система, той трябва да разкрие в себе си определен набор от склонности, желания и състояния.

Независимо какво се случа в човек, той не трябва да прави никакви разчети, базирани на това. В крайна сметка, той не определя   какво да му се случва, защото е определено от общата система, която преминава през различни състояния. Затова спри да се тревожиш за сегашното състояние, защото нищо не можеш да направиш. То е изтъкано от хиляди фактори, които са извън теб. А що се отнася до бъдещото състояние – също няма смисъл да мислиш за него, защото  не зависи от теб, а е определено от нуждите на системата, която трябва да направи крачка напред.

По същество, единственото нещо, за което трябва да мисля, е как да направя тази крачка. Какво в тази крачка зависи от мен? Тя също се състои от неща, които не аз осъществявам, а висшата сила, и които не са открити от мен, а от висшата светлина. Човек преминава през анализи и достига момент, в който наистина може да реализира себе си. Тогава вижда много ясно и точно действие като натискане на бутон.

Това е задачата на човека: във всеки момент да разграничава единственото действие, което зависи от него и да го реализира. Докато прави този анализ, той разграничава и много други неща и в резултат, натискайки бутона, задейства системата и започва да я възприема, да я приема и да става част от нея.

С други думи, човек започва да постига системата като цяло. Затова той не е опитна мишка, която намира хранилката в лабиринт. Напротив, полагайки усилия в различни състояния, постига условията, причините и същността на това, какво се случва.

Когато достигне бутона, той несъмнено ще го натисне. Но цялото действие тук е в анализа; това е истинската придобивка.

От урока по статия на Рабаш, 12.01.2011

[32602]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed