Да се научим да живеем без измама

Въпрос: Ние учим, че процесът на поправяне е вътрешен и трябва да го отделим от външния свят. Но от друга страна, живеем в единна реалност и аз чуствам как Кабала влияе на моя ежедневен живот.

С моята професия на адвокат, ми се налага да хитрувам с хората и чувствам, че повече не мога да ги мамя! Какво да правя?

Отговор: Е, какво може да се направи… Ако съм част от мафията, която продължава да краде, то как мога да остана в нея, ако не съм способен повече да мамя?

Има много такива професии. Ако се намираш в системата на егоистичното общество, то действа по такива закони. Затова, обикновено кабалистите са си избирали някакви прости професии и дори не са си помисляли да се издигат до високи постове.

Разбирам какви усложнения възникват – ако човек вече има такава професия е сложно да смени нивото си на живот. Но нещата трябва да се организират така, че горе-долу да се действа в рамките на справедливостта, макар и не на духовната, а на обикновената, човешка. За да не бъдеш принуден да лъжеш, да крадеш и ощетяваш хората, защото ще почувстваш, че вече не си способен на това.

Духовният напредък толкова променя човека, че той не може да понася измамата в тези мащаби, в каквито тя действа в бизнеса и сред обикновените егоисти. Това е проблем на много професии, свързани с човешките отношения.

Макар  методиката на кабала да е насочена само към вътрешното поправяне на човека и неговото отношение към другарите в групата, но и във външния свят, той вече не може да действа нечестно. Променя се целият, защото това е цялостна личност. Не може да лъже хората с користна цел и да им навлича зло. Това е последствие от поправянето.

Иначе, защо му е на света да се поправя, ако отвън всичко си остава по старому? Накрая, трябва да стигнем до поправен живот на тази земя. И привличайки към себе си светлината, която връща към източника, всички ние ще започнем да се чувстваме така и дори много пъти по-силно. Няма да можем да се лъжем един друг и да си причиняваме вреда.

Вярно е, че да обичаш ближния означава да обичаш неговия стремеж към Твореца. Но когато започнеш да се променяш, го правиш и по отношение на целия свят. По тизи начин ни действа светлината.

От урока по статията „Кабала и философия”, 11.01.2011

[32532]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed