Сянка за скрития егоизъм

Въпрос: В нощта на „Ошана Раба” („възвишена молба”, седмия ден от празника Сукот) е прието да се провери „сянката”, т.е. екрана, с който човек след това може да получи светлината. Как е образуван този екран?

Отговор: Всеки един от нас представлява егоистично желание. Когато желаем да постигнем духовното, ние се обединяваме в група. Естествено, никой от нас не желае да се занимава с упражнението „отдаване”, но всеки има „искра” над своите егоистични желания, която ни дърпа към неизвестното.

Кабалистите ни обясняват, че ние се намираме в поле от „светлина”. Полето обхваща цялата реалност и ни оказва влияние по начин, по който „искрите” се пробуждат във всеки човек. До степента, до която те са възбудени, те си взаимодействат с полето от светлина, което ги насочва, и хората започват да се събират на физическо и/или виртуално място, в последствие желаейки да се обединят. Това се нарича група – връзка между хората чрез техните духовни желания. Егоизмът остава зад всички и те се обединяват чрез общия стремеж към духовното.

Ако започнем да се стремим към общо отдаване, ние пробуждаме влиянието на светлината в общите усилия и започваме да се променяме. Постепенно, започваме да усещаме по-големи егоистични желания, но в същото време тяхното значение пада в нашите очи и ние се издигаме в духовното желание по скалата на ценностите.

Построяването на Сука (колиба) означава повдигане на свойството отдаване (покрив) над желанието за получаване. Ние желаем да отделим отдаването от получаването, така че светлината да не влиза в егоистичните желания чрез покритието на Сука.

Светлината ни поправя по такъв начин, че всички наши духовни желания се намират на покрива на Сука-та, а егоистичното желание остава вътре. С други думи, ние скриваме в сянка егоистичното желание. Изграждаме покритие над всяко едно желание, тъй като не желаем да използваме тези желания егоистично. Създавайки такава „сянка”, ние придобиваме духовно усещане, в което чувстваме духовната реалност – света, който възприемаме със свойството отдаване.

От урока по статия номер 8 от книгата „Шамати”, 06.09.2010

[22205]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed