Степента на независимо подобие

каббалист Михаэль ЛайтманОтдаване и получаване са единствените свойства в нашия свят. Използваме различни термини да опишем свойството отдаване: свойство на вяра, милост, добрина, любов, Шхина (святост), Творец и т.н. Всички тези термини описват свойството отдаване, силата на Твореца.

Свойствата на получаване, въпреки че са негативни и противоположни на тези на отдаване, са създадени от милост (Хесед), добрата сила на отдаване. „Краят на действието е в началния замисъл”, означава, че всичко е подготвено точно по този начин, за да доведе творението до независимост. Тогава, поставено между двете сили, то винаги ще може да утвърждава своята самостоятелност като ги използва според собствен избор.

В противопоставянето на тези две свойства творението разкрива трета линия: себе си. Всеки път то търси възможност да отдава на Твореца чрез правилното използване на получаващите и отдаващите желания. Нито едните не принадлежат на творението, и с тяхна помощ то стига до отдаване на Твореца. Така творението определя своята самостоятелност, своя статус, точно защото всички тези сили и цели са извън, докато то само решава за какво да ги използва.

Тези условия са приготвени за нас предварително. „Говорящото” ниво възниква от комбинирането на свойства и действия, чрез които ние ставаме подобни на Твореца, като се изградим по Неговия образ.

От урока по статия на Рабаш, 12.10.2010

[23298]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed