Постигане на светлината от тъмнинатa

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В какво се състои принципа на постигане на светлината от тъмнината?

Отговор: Постигането на светлината се извършва от възникващата тъма. Светлината е свойството отдаване, а тъмнината – осъзнаване на нашата егоистична природа. (итрон ор ми тох хошех – оценява се светлината в сравнение с тъмнината).

Както в анекдота с новия руснак, който показва на приятеля си, че е купил в магазина запалка за 3 хиляди долара . А приятеля му възклицава: „А аз си купих същата такава зад ъгъла за 6000 долара!”

Удоволствието се оценява не по предмета, а как ти самият го оценяваш. Купувайки в особен магазин, или доставяйки го с мъка, получаваш по-голямо удоволствие!

Родителите, колкото повече влагат в детето си, толкова повече го обичат. Известно е, че колкото по-трудно е да си набавиш нещо в миналото, толкова по-приятно е да си спомняш за него, толкова по-ценно е.

Защото усещаме не светлината, а желанието (кли, съсъда) и по него съдим за напълването. Колкото по-голямо е желанието и страданието, толкова по-силно се усеща напълването.

Затова сме длъжни да разберем, че когато с наши усилия натрупаме достатъчно количество страдание, тогава ще станем достойни да усетим освобождаването от злото.

[21863]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed