Кабалистите – за езика на Кабала, част 11

Dr. Michael LaitmanСкъпи приятели, моля задавайте въпроси по тези откъси от великите кабалисти. Коментарите в скобите са мои.

Законът за корените и клоните

Законът на корените и клоните се отнася до световете, където всеки по-нисш свят е отпечатък на по-висшия.. И всички форми във висшите светове са точно копие, количествено и качествено, на по-нисшия свят.

Така че в нисшия свят няма нито един елемент или събитие от реалността, който да няма подобие във висшия нему свят, толкова идентичен, колкото две капки вода. И те се наричат „корен и клон”. Това означава, че детайлът в нисшия свят се явява клон на неговия образец, намиращ се във висшия свят, който се явява корен на нисшия елемент, тъй като детайлът в нисшия свят е бил отпечатан и  създаден.

Това е било намерението на нашите мъдреци, когато казват „няма нито едно стръкче  тревичка в нисшото, у което няма съдба и пазител, който я докосва и ѝ казва: „Расти!””. Излиза, че коренът, наречен „съдба”, го заставя да расте и да приема неговите качествени и количествени характеристики, така както с печата и отпечатъка. Това е законът за корените и клоните, който действа на всеки един детайл и събитие в реалността, във всеки един свят по отношение на висшия нему свят.

Баал аСулам „Същност на науката кабала”

[21839]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed