Кабалистите за скритата Тора и откритата Тора, ч.8

Скъпи приятели, моля да задавате вашите въпроси по темата за тези цитати на великите кабалисти

Забележките в скобите са мои.

Предпочитание за изучаване на скритата Тора пред откритата Тора

„Брайт” ни предупреждава (в трактата Хулин, 24), че не трябва да чакаме (изправление чрез светлината на простата Тора) повече от пет години (занимание). А рабби Йоси (даже) казва: (че) дори и три години са съвършено достатъчни, за да се удостоиш с мъдростта на Тора.

И ако човек не успее да види добър знак за това време (начало на своето уподобяване с Твореца), то нека не се залъгва с безсмислени надежди и лъжливи извинения (оставайки в изучаване на простата Тора), но нека знае, че повече няма да види (при изучаването) добър знак (т.е. изправление) никога.

И затова веднага ще почувства необходимост да открие за себе си по-добро средство, с чиято помощ той ще успее да достигне лишма (свойството отдаване) и ще се удостои с мъдростта на Тора…

…най-удачното и надеждно (лесно) за човека средство – това е изучаването на науката Кабала. И нека изцяло да се оттегли от занятията с откритата Тора – защото той вече е опитал в нея своето щастие и не е успял (да се поправи). И нека отдаде цялото си време на науката Кабала – най-правилното средство за достигане на успех (да достигне целта на своето сътворение – подобие с Твореца).

Баал аСулам Предисловие към ТЕС, п. 23.

[23733]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed