Кабалистите – за изучаването на кабала, ч.4

Скъпи приятели, моля задавайте въпроси по темата за тези цитати на великите кабалисти.

Забележките в скобите са мои.

За необходимостта всеки човек да изучава науката Кабала

Невъзможно е целият народ на Израил да достигне до това голямо изчистване (от егоизма) по друг начин освен посредством изучаване на Кабала, която сама по себе си представлява най-лекия път (за поправяне на човешката природа).

От друга страна, чрез занимание единствено и само с откритата Тора, да се удостоят могат единици, които са надарени с чудесната сила, но придружени от големи страдания, а не голямата част от народа (а съгласно замисъла на Твореца, цялото човечество е длъжно да достигне до пълното поправяне на егоистичната си природа).

Баал аСулам. Предисловие към ТЕС. п.36.

Тъй като цялата наука Кабала разказва за разкриването на Твореца (от всеки човек), то от само себе си се подразбира, че друга наука равна ѝ по важност и възможност за постигане на целта – няма.

Намерението на мъдреците в Кабала се заключава в това, да създадат система за постижение (на Твореца), която да бъде пригодена за работа с нея (за всеки човек – мъже, жени, деца, учени и глупави, както пише Рамбам, така че да я разкриват постепенно, в степента на поправяне на човека).

Те са изготвяли (тази система за кабалистично образование) тайно, и на тях им е било разрешено да я крият, до определено време, но не и завинаги, както е казано в Зоар: „И ще се открие мъдростта на Кабала в края на дните”.

Баал аСулам, Науката Кабала и нейната същност.

[24305]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed