Дошъл, видял, решил

Творецът довежда човека на определено място и казва: „Приеми го”.

А човекът трябва да приеме това място и да провери: що за хора има тук, каква е целта им, по какви източници учат. Проверката става в разума и чувствата, в зависимост от всичките му представи и понятия.

Човекът проверява всичко това „при пристигането”, а после трябва да вземе решение дали ще остане или не. Без това твърдо решение, той не предприема по-нататъшни действия и не се развива!

Ако става въпрос за вътрешния кръг, който на езика на кабала се нарича „600 000 души”, той представлява духовно ядро и човекът трябва ясно да усети, че е приел и влязъл в духовно обкръжение.

Ето защо, в кабалистичните групи винаги е имало договор, устав, списък с приятели, които са решили да влязат в групата и са били приети от нея.

Какво означава „да се включиш в обкръжението”? Поправянето на душата изисква самоотверженост. За това е казано: „Нека продаде човекът покрива над главата си”

С други думи, всичко, което човекът има в живота, освен най-необходимото, ще „продаде” заради духовното. Колкото и да нараства разбирането му, човекът винаги се стреми нагоре, над него.

Той сключва с приятелите съюз, задължавайки се с всички сили да ги поддържа и подкрепя, да бъде с тях, за да може общото единство да позволи на всеки да се издига все по-високо. Защото сили за издигането могат да бъдат получени само от обединението с групата, където човекът намира светлината.

Колкото по-бързо вземе решение, толкова по-бързо ще тръгне напред. И обратно, колебаейки се и не решавайки нищо, той стои на едно място. Решението се взема веднъж, а след това човекът трябва да го изпълни.

От урок по статия на Рабаш, 24.10.2010 г.

[24670]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed