Кабалистите за същността на науката Кабала, част 13

Dr. Michael LaitmanСкъпи приятели, моля, задавайте въпроси по тези откъси от великите кабалисти. Обещавам да отговарям на тях. Коментарите в скоби са мои.

Действителността, заключена в науката Кабала

 

Кабала използва само имена и названия, които са конкретни (постигнати чрез нашите сетива и тогава изследвани от нашия разум) и реални (разкрити за нас в степента на нашето поправяне). Това е строго (абсолютно) правило за всички кабалисти, че  „Каквото не постигнем (ясно, в нашите поправени свойства), не го (невъзможно е) определяме с име и название”. (Това е, защото името обяснява свойството на обекта който се постига, и свойството е постигнато до степента на подобие на свойствата на обекта в съответствие със закона за подобие на формата: само подобието се постига.)

Тук, трябва да знаете, че думата „постижение” („Хасага” на Иврит) съдържа абсолютната степен на разбиране. Произлиза от фразата „и ще го достигне ръката твоя” („Ки Тасиг Ядха” на Иврит). Това означава, че преди нещо да стане напълно ясно, все едно, че го държат в ръката си, кабалистите не го смятат за постигнато, а за разбрано и т.н.

Баал aСулам „Същност на науката Кабала

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed