Зоар се разкрива във връзката помежду ни

„Зоар”, глава “Ваеце”, п.252: Но Итро не бил толкова против Моше, тъй като Лаван бил магьосник, и с магия извършвал всички свои деяния против Яаков.

А тъй като сега Яаков не пожелал да остане там, защото Творецът му казал: „Върни се в страната на своите бащи”, затова не пожелал да остане, пренебрегвайки заповедта на своя Господар, и затова не поискал разрешение.

Има два вида сили. От една страна – силите, които не ни позволяват да се обединим, наречени „помощ против”, като че ли противодействащи на нашето свързване. От друга страна – силите, способстващи обединяването.

Необходими са ни и двата вида сили. Ние трябва да разпознаем всички, като че ли “отрицателни” сили, всички „грешници” вътре в нас (Лаван, Ейсав и прочие), и противоположните на тях – “положителни” сили (Яаков, Ицхак и други).

Всички тези сили действат или „за” или „против” нашето обединяване. А ние трябва да вземем решение – коя от тях и по какъв начин ще победи.

Ясно е, че тогава откриваме, че всичко трябва да бъде така, както е написано в Тора, и по такъв начин разкриваме цялото нейно повествование. Къде? Във връзката помежду ни са силите на разединението и силите на обединението.

От урока по Книгата „Зоар”, 01.07.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed