Прозрението започна!

Съобщение: Изследване (статия в «Калкалист», книгата «Connected») показва, че всички свои решения (относно брак, кариера, вкусове и др.) хората вземат, защото така са постъпили техните приятели.

Но, всеки е убеден, че взема решение, основаващо се на собственото му мнение – по свое желание, а не под влияние на приятелите.

Отслабване, увеличение на теглото, щастие, депресия, развод, пушене, щедрост, пиянство, честота на правене на секс, дали да се гласува на избори, вероятност да се извърши самоубийство, език на тялото, музикални предпочитания и начин на живот – всичко това са предаващи се свойства, които се разпространяват вътре в обкръжението.

Нашата свободна воля е илюзия и ние нямаме действителен контрол над нищо. Хората по нищо не се отличават от ято птици или стадо биволи, и променят посоката си заедно с цялото стадо.

Ние «се заразяваме» от разпространяващите се социални явления. И, ако можем да ги разберем правилно, можем да променим много неща в нашия живот, използвайки човешките отношения и връзките в социалните мрежи.

Реплика: Ето, че започва прозрението! – Виж статията на Баал Сулам «Свобода на волята».

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed