За какво разказва Зоар.

Зоар говори за връзката между душите. От страна на Висшия, всички души са свързани заедно в системата на света на Безкрайността, където ги напълва безкрайната светлина.

Това е подобно на един съвършен, здрав организъм, в който всички негови части се намират в хармония и правилна взаимовръзка.

От друга страна, Зоар описва тази система спрямо нейните части, наречени души или хора.

Съществуват такива, които усещат душите и връзката между тях. А има и такива, които не ги усещат и възприемат цялата тази система във външната й форма – нашите земни, животински тела, в които съществуваме, в нашия свят, в някаква връзка между нас.

В цялата Тора се говори само за видовете връзки между нас. Става дума само за това как усещаме връзката между нас: или във външната й форма – в образа на този свят, който непрекъснато се променя, напредва към някаква цел; или проникваме по-навътре и основавайки се на този свят, започваме да усещаме връзката между нас, в душите. Тогава човек усеща тези две форми едновременно.

Във формите на връзките, между нас, както на материално, така и на духовно ниво, съществуват понятията: “свят”, “година”, “душа” и “обезпечаването на действителността”.

Същите тези понятия, съществуващи в нашия свят, ги има също и в духовния, но там те говорят за формата, силата, типа на връзката между нас. Именно тях трябва да достигнем.

Откъс от урока по книгата Зоар, 16.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed