Демокрация

каббалист Михаэль ЛайтманОригиналната демокрация – това е правилното деление на обществото на “глава” и “тяло”.

Главата знае, кое е по добро за тялото и на това основание приема решения. Равенство – ако всеки отдава и получава полагаемото за него.

Който е прикрепен към главата – не трябва да има никакъв собствен интерес (свойството на Бина, Г”Е, абсолютно отдаване, хафец хесед), а само желанието на тялото.

Главата – това е намерение за онова, как да направим добро на тялото, как да го напълним. (До колко това е противоположно на нашите управляващи!).

Главата трябва да се отнася към тялото (управляващите към народа) – както родителите се отнасят към децата си. Родителите изясняват потребностите на детето и как максимално да ги изпълнят в негова полза.

Така правителството трябва да отчита желанията на народа и да се стреми да им даде изправяне и напълване.

Както с децата – трябва да дадат “играчки”, които народът желае, но в тези игри да има заложена програма за развитието на народа. По такъв начин, както ние се грижим, какви игри да дадем на детето, в негова полза.

Изхождайки от това, е ясно, че само духовните личности могат да бъдат ръководители на народа.

За това е казано, че само устремът към Твореца “Исра – Ел”, имащи свойството отдаване, могат да бъдат Глава на обществото, правилно ръководещи масите (тялото).

За това Исра – Ел също означава Ли – Рош, Аз Главата.

От урока по статия на Баал Солам ‘’ Свобода на волята’’. 19.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed