По какъв начин да живеем в този свят?

Въпрос: Непонятен ми е възгледът на Кабала за света. Казвате, че Кабала е против аскетизма, че кабалистите са най-големите егоисти и искат да погълнат целия свят. Но в Талмуда пише: „Пътят на Тора е да ядеш хляб и сол, да пиеш вода, да спиш на земята, да водиш живот, изпълнен с лишения и труд за благото на Тора“.

В „Постигане на Висшите светове” има следния цитат „Когато човек, с помощта на своите занятия стигне до ниво, на което не желае нищо освен духовен подем, на което получава само най-необходимото, но не за удоволствие, а за да поддържа своето физическо съществуване, то това е първата крачка към подема в духовния свят” (Талмуд, Псахим).

Какъв е правилният начин, по който да живеем в този свят?

Отговор: До падането от духовното ниво преди 2000 години, човекът, ограничавайки себе си и изучавайки Кабала (истинската, вътрешна Тора), е поддържал своето духовно ниво (в отдаване и любов), и е устоявал на постоянно растящия егоизъм. Но след падането от духовното ниво – „любов към ближния” в „безпричинна ненавист”, мъдреците на Талмуда (както пише Баал Сулам в „Предговор към ТЕС”, п. 11), извършили особено поправяне (допълнение) във висшето управление. Оттогава само „Светлината на Тора” (ор макиф), спускаща се в подготвения (в група) и изучаващ я, по време на правилно (с намерение) обучение, предизвиква поправяне, както е казано: „Аз създадох егоизма и създадох Тора за неговото поправяне, тъй като нейната светлина връща към Източника (към отдаване)”. Затова само правилните занимания, привличат светлината, която ще извърши всички поправяния и изменения. Организирайте ги за себе си – и се успокойте!

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed