Очаква ли ни сблъсък на цивилизациите?

През 2007 година аналитиците от Великобританското Министерство на отбраната публикуваха интересен анализ. Според тях, сред най-различните картини от бъдещето, нас ни очакват редица неприятни събития. За какво предупреждават предсказателите?

В близките три десетилетия ситуацията по света ще се влошава: ще нараснат заплахите от страна на ислямския фундаментализъм и международния тероризъм, ще се появят нови опасни видове оръжие. Ще настъпи усилване на напрежението между ислямския свят и западната цивилизация.

Ще бъде създадена технология за имплантиране на микрочипове в човешкия мозък, чрез които ще могат да се управляват действията на хората. Ще се увеличи международната престъпност. Климата ще стане по-нестабилен, което ще създаде заплаха за неочаквани природни катаклизми и застрашаващи изменения в природата. И това още не е всичко, четем по-нататък.

Глобализацията ще остане дългосрочен феномен подтикващ развитието на световната икономика, което ще доведе до увеличаването на преките чуждестранни инвестиции в различни страни, и по-нататъшното развитие на търговията по света. В резултат на това, ще настъпи увеличаване зависимостта между различните страни и региони, и вътрешните национални пазари ще станат по-малко защитени от външни опасности.

И сега стигнахме до най-интересната прогноза. Но преди да я разгледаме, ще се обърнем към трудовете на знаменития политолог С. Хантигнон. Неговата изходна теза е: „XXI-вия век ще бъде век на борба на различните цивилизации!” . Основната заплаха за човечеството той вижда в мюсюлманската култура и в Китай. И тук лондонските аналитици го подкрепят: „В световното общество ще продължи отчуждеността,  която ще се превърне в един от главните социални и културни проблеми на XXI-ви век!”. Наистина ли всичко е дотолкова плачевно?

Разбира се, не. В същата Великобритания живее член на Палатата на лордовете, който открито е заявил, че на него му е известна тайната, която ще позволи на представителите на различните култури да живеят мирно и дружно. В книгата си „Достойнството на различието”, Джонатан Сакс пише, че всички религии трябва да се признаят не само като „спасителни”, но и като истински. Въпреки, че авторът на книгата е ортодоксален равин, той не се страхува да пише за съвместна молитва с представителите на различните религии.

Такъв подход предизвика шок и явно неразбиране, преди всичко в средите на религиозните деятели. В действителност, при всичкото уважение към гражданската му позиция, Сакс предлага залъгалка – обединение без опорна точка. Той не обяснява, за сметка на какво може да настъпи обединението между различните култури.

Пет години, след първата публикация на този труд, страстите утихнаха. Но проблемът така и си остана. Страшните войни и терористични актове не престават, и ние се питаме: „Колко още може да се търпи?!”. Страхуваме се преди всичко за децата ни, които получават в наследство от нас този кошмарен свят.

Подобни явления са били предсказани отдавна от кабалистите. Та нали предметът на тяхното изучаване се явява именно силата, привеждаща в движение както процесите на разединение, така и на интеграция. Още в началото на миналия век, изтъкнатия учен-кабалист Й. Ашлаг е писал, че „егоизма” – желанието на човека да получава удоволствие „за себе си” – непрекъснато нараства, но в рамките на установените културни норми не намира конструктивен път за развитие.

А нашия съвременник, М. Лайтман отбелязва:  „Егоизма, като природно желание за получаване, се явява основата на живота. Но абсолютния егоизъм води до лична опасност, конфликти и неустойчивост в обществото, понеже изгодата се достига за сметка на ущърба на другите и изисква допълнителна сила за защита на добитото”.

Оттук следва извода, че някаква степен на алтруизъм трябва да възникне по чисто егоистични причини. По този повод, известният американски социолог А. Ециони доста мъдро е отбелязал:  „За да поискат държавите да се обединят без насилие в своите взаимоотношения, за да бъдат готови на компромиси, за да могат да се договарят между себе си, а също така търпимо да се отнасят към хората, молещи се на други богове о отнасящи се към различни култури, изключително важна е привързаността към идеята за общото благо”.

На нас ни е жизнено необходимо да изработим здрава платформа на планетната алтруистична култура. Разделянето на раси, националности, народи и манталитети, което е произтекло в течение на историята, – е било естествено, понеже отвътре този процес се е развивал за сметка на увеличаването на същия този егоизъм, желанията за доставяне на удоволствие изключително за себе си. Но днес, както и да е странно, може именно от това разделение да се стигне до обединение.

Съхранявайки пълната уникалност на всеки – човек, народ, цивилизация – ние сме способни да се издигнем над всички различия между нас. Това е показала науката кабала, която е обединила милиони хора от десетки страни по света. Етиката на основата на кабала привлича все по-голямо количество представители от различни религии, културни деятели и учени от всички краища по света. Този мироглед, както се оказа, е способен да изведе човека и света от състоянието на продължителна криза.

Затова – говорят кабалистите – ние имаме всички шансове за успех в очакващите ни  промени. Те утвърждават, че XXI-ви век, може би, ще стане ера на вътрешно духовно преустройство на човека и смяна на обществените ценности. Отношението на хората към света и към самите себе си ще се измени по коренен начин. И затова, каквото и да  ни говорят за кабала, ако тя е способна да ни обедини, тогава „Вива да ла Кабала!”

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed