Как може да бъде доказана истинността?

Въпрос: Интересува ме Истината с главна буква и затова ми се струва, че във всичко има лъжа. Как е възможно да докажа истинността на себе си и на другите? Мисля, че не е достатъчно само да се говори, че всичко е зло, а „нашата Тора” е истина.

Отговор: Движението и израстването винаги протичат с усещането за грешка и нейното поправяне, както е във всяка последователна, насочена към целта система. Усещането за заблуда, лъжа, неувереност са необходими, и трябва да се радвате от това, че ги усещате. Само животното не греши, защото е управлявано от природата, а човекът трябва да израства сам. Не трябва да потискаме тези свойства в другите, а да ги поощряваме дори ако си тръгнат от Вас – нека проверят и намерят своя път. В противен случай няма да станат хора, а ще си останат „животни”, както е казано: „Всички са подобни на животните”. Освен израстването и поправянето, които привличат светлина.

Въпрос: Има много групи, направления, в които изучават Кабала. Според Вас всяка група, която се занимава по първоизточници ли е подходяща за изучаване на Кабала?

Отговор: Единствено сам човек може да почувства коя група и форма на занимания е подходяща за него. Има хора, които все още се нуждаят от преминаване през всякакви мистики, религии, през Кабала, заради самото учене (както пише Баал Сулам за йерусалимските кабалисти), и едва след това – възможно е това да се случи в следващия живот – стигат до истинското изучаване на Кабала, когато получават светлина за поправянето на своя егоизъм, тъй като единствено затова съществуват в този свят и само за това е дадена Тора (Кабала). Както е казано от Твореца: „Аз създадох егоизма и създадох Тора за неговото поправяне”, за да бъде постигнато свойството „Любов към ближния” – основният закон в цялата Тора, в целия свят.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed