Може ли неевреин да учи Кабала?

От личният блог на Рав Михаел Лайтман

Въпрос: Аз съм евреин. Мога ли да уча Кабала със гои – хора, които не са евреи по рождение? Книгата Зоар казва, че всеки, който научи гоя (неевреина) на дори една дума от Тора е отговорен за нещастието в света и че всеки гой, който желае да учи трябва първо да се обърне към Юдаизма. Какво трябва да направя?

Отговор на Рав Лайтман: „Евреин“ идва от думата „отвъд“, да премина, така че евреин е този, който е преминал Маxсом (бариерата между този свят и духовният свят). Към Израел се причислява личност, която има намерението „Яшар-Ел“, направо към Твореца. Юдей идва от думата „ихуд“, означаваща „единение“ (с Твореца). Всички тези понятия са всъщност качествата любов, отдаване или алтруизъм.

 „Гой“ означава „народ“ на иврит. Тази дума не е обидна, тя само подчертава непоправено, егоистично ниво. В Тора или Кабала, понятието „Гой“ се причислява към егоизма, а Юдей, Израел и евреин – към любовта и отдаването.

 Ние всички започваме, като гои – непоправени. Когато изберем да постигнем духовна цел и започнем поправянето (въпреки че не сме го постигнали още), ние ставаме част от Израел (Исра-Ел, направо към Твореца). След това, когато пресечем Махсом, ставаме евреи. А когато постигнем целта – единение с Него, ставаме юдеи.

Ние всички сме излезли от Вавилон, всички сме егоисти и всички трябва да поправим себе си и да станем като Създателя. Когато Гой (егоист) учи Тора (Кабала) заради своя, собствен интерес, той единствено наранява себе си. Човек трябва да учи Тора (Кабала) с цел постигането на духовността, на качеството на отдаването. Отсега нататък вие трябва да учите с хора, които имат тази цел!

 В допълнение, трябва да се запитате: можете ли и бихте ли могли да учите Тора (Кабала) със самия себе си? Може би вие сте Гой (в своето намерение и цели)? На първо място, трябва да проверите дали искате да станете като Твореца и да обичате ближния. Ако е така, то вие можете да учите Кабала, защото това е единствената поправка, която Кабала прави в човека. Обаче, ако имате друга цел – преследване на свой, собствен интерес, то тогава вие сте Гой и Тора (Кабала) не е за вас. Написано е: „Гой, която учи Тора трябва да умре“, защото тя привлича Светлина и по този начин става дори още по- противоположен на него. Така личността убива Гоя вътре в себе си. Написано е, че цялата Тора е правилото, „Обичай ближния, както себе си“.

Заключение: Всички трябва да учат Кабала, въпреки намерението си! Ако те имат намерение на Гой, тогава те ще убият този Гой вътре в тях и от намерение „за собствен интерес“ ще преминат в „интерес заради Твореца“.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: