Чудото на Ханука

ЧУДОТО НА ХАНУКАПрез тази седмица отбелязваме празника Ханука. Празник, чиито символи говорят за това, че бихме могли да живеем по-добре отколкото сме живели досега. Този празник на светлината е бил въведен от кабалистите, които са послали за нас пътят към духовния свят. През поколенията те са призовавали народите да се обединят, за да се върнат към отреденият им духовен свят.

Така е постъпвал и Матитяг със синовете си. Те с болка гледали събратята си, които приобщавайки се към елините се отдалечават от връзката си с Висшите сили. Влизайки в безкомпромисна борба с елинската власт, Матитяг и синовете му успели да възвърнат у народа усещането за духовната връзка, която датира още от времето на Авраам. Именно в това се изразявала победата във войната на Макавеите, която по своята същност била война за духовност.

Кабалистите винаги са призовавали хората да се стремят към издигане над егоистичните основи на този свят и да се стремят към постигане на Висшата духовна природа. Със създаването на празника, те са начертали пътя на духовно израстване, който ни предстои да извървим. Описвайки в книгите красотата и съвършенството на духовния свят, кабалистите обучавали групи от ученици в истинските принципи на единството и любовта към ближния. И с времето именно тези принципи са обединили кабалистичните групи в един народ – народа на Израел.

Днес, ние отбелязваме празника на светлината, от който се нуждаем повече от когато и да било. Нужен ни е както въздухът, защото празникът винаги създава условия за промяна. Ние живеем в сложно време. Имаме впечатлението, че сме останали без здраво ръководство и ясен път. Слушайки тъжните новини и мрачните прогнози за нашето бъдеще, на нас ни е все по-трудно да се откъснем от усещането за несигурност.  Страхуваме се, че всеки конфликт, дори най-малкия, би довел до взрив както в пределите на страната ни, така и извън нея. И това и ни кара да вземаме неправилни решения.

Напоследък все повече хора се стремят към бягство от действителността. С часове прекарват пред телевизора, гледайки различните чудотворци, които обещават да променят живота ни. Ние все още се надяваме, че ще стане чудо, което ще направи живота ни по-добър. Но мними чудеса няма да ни помогнат.

Ако наистина искаме да променим живота си, то ние трябва внимателно да преразгледаме ставащото с нас. Ще се удивим колко достъпни и близки са всъщност дългоочакваните промени към по-добро. Това ни се дава и на връх празника Ханука. Той е символ на духовното чудо – цялостната промяна на възприятията, която е способна да промени нещата към по-добро. Затова единственото, кото сме длъжни да направим сега, е да се обединим всички заедно и да възкресим в нашия живот духовните принципи. За тази цел ние имаме изградена и изпитана методика с многовековна история, която е била създадена от великите кабалисти в продължение на цялата човешка история – методиката на кабала.

Днес този празник е актуален повече от всякога. Ако искриците са живи в сърцата ни и ако успеем да ги слеем в един общ пламък, то ние ще сме в състояние да променим нещата и да направим прехода от всеобща криза към духовно израстване. И светлината ще озари и ще поправи всичко.

Поздравяваме Всички с празника на светлината!

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed