Патент за любов и мир в дома

Светът днес е толкова поляризиран, че не можем да стигнем до съгласие един с друг. И, ако на ниво държава все още можем да се примирим (добре, не се разбираме, но ще живеем по някакъв начин, важното е, че няма война), то в семейството липсата на разбирателство и съгласие толкова отравят живота, че той се превръща в истинска катастрофа.

Споровете възникват не само поради политически разногласия (какво да се прави, днес често в едно семейство може да има привърженици както на левите, така и на десните партии) или заради липсата на пари и други подобни, но и по най-незначителни причини. Отношенията се развалят, бързо преминават от неприязън към омраза и не оставят шансове за запазване на семейството. В резултат на това страдат всички: и съпругът, и съпругата, и най-важното – децата.

Можем ли да се научим да поддържаме топли отношения в семейството, въпреки съществуващите непреодолими разногласия?

Кабалистите казват: „Любовта ще покрие всички прегрешения“. Само любовта може да донесе мир и съгласие в семейството. Когато единият не притиска другия, не го убеждава, доказвайки своята правота, както обикновено искаме, а просто не обръща внимание на съществуващите разногласия. Защото всички сме различни и разногласията между нас са абсолютно естествени.

Човек може да бъде противоположен на мен във всичко: както в характера, така и във възгледите за живота, да не говорим за политическите предпочитания. Но всичко ще бъде абсолютно маловажно, ако не изтъкваме нашите противоположни свойства, не подчертаваме разногласията, а взаимно се допълваме – изграждаме между нас мост от любов.

Такива усилия със сигурност ще бъдат възнаградени – любовта между нас няма да угасне, както за съжаление често се случва, а постоянно ще се затопля, играейки с нови, не усещани досега цветове.

В същото време в материалната плоскост ще останем противоположни, в противопоставяне и дори в сблъсъци един с друг. И над всичко, точно в противовес на разногласията, ще изградим неугасваща любов.

Как се прави? Разбира се, трябва да се научим. Но най-важното е да не се страхуваме, че в отношенията ще се появят две нива: нисше, където сме абсолютно противоположни, и висше, където се свързваме със сърцата. Това и се нарича: „любовта ще покрие всички прегрешения“.

Точно над всички прегрешения и възможно най-големи противоположности можем да изградим по-силна и здрава любов. Която не може да бъде угасена от житейските проблеми.

Всъщност, не може да има истинска любов без преодоляване на разногласия и търкания. В нея задължително трябва да съществуват двете нива: материално и духовно. Иначе не е любов. Любовта се строи само над всички пречки.

Затова никой няма право да изисква от другия да се промени. Не може да има нито религиозно, нито светско насилие, от ничия страна, за нищо. Всеки трябва да остане, какъвто е. Ако иска да се промени, нека сам да го пожелае.

А ние само трябва да се научим да изграждаме любов, която да ни покрива като с чадър, въпреки че сме противоположни. Именно поради факта, че сме противоположни, нашата любов може да стане безгранична и неугасваща.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed