Метаморфозите на любовта

Въпрос: Алтруистичната сила на любовта е най-важната сила на природата, тъй като в нея се съдържа творческото, съзидателно начало на енергията на сътворението, което формира, еманира и създава системата. Защо точно нея са нарекли силата на любовта?

Отговор: В нашия свят любовта е привличане към нещо, което ни кара да чувстваме напълване, насищане, нещо приятно. Това може да бъде предизвикано от цвят, звук, форма – всичко освен от хората. И при хората е същото.

Въпрос: Често чуваме от Вас и от много философи, че природата ни обича. Нямам предвид понятието “Творец”, което от гледна точка на кабала е тъждествено с понятието “природа”. Какво означава, че природата ни обича и ние трябва да я обичаме?

Отговор: Любовта е закон на природата. Взаимното привличане за изпълняване на някаква обща функция дава възможност за възпроизвеждане и т.н. В частност потомството и размножаването наричаме следствие на любовта.

Въпрос: Човешката любов се основава не на благото на другия, а на благо за себе си чрез благото на другия. Ясно е, че алтруистичната любов не съществува. Има много голяма разлика между алтруистичната любов, когато мислиш само за другия и го напълваш, и човешката любов. Хората не могат да обичат просто така, без някаква полза.

Често нашата любов преминава в омраза. Ако аз обичам някого и той ми изневери, любовта преминава в омраза. Защо между тези чувства има толкова малка разлика?

Отговор: Защото ти си искал да се напълниш от този обект, а вместо приятно напълване получаваш от него точно обратното. Затова вместо любов в теб възниква омраза.

Въпрос: Какво трябва да се случи с човек, за да възникне  в него чувство на абсолютна любов?

Отговор: Ако успееш да преодолееш себе си така, че каквото и да е отношението на другите към теб, да се отнасяш с тях еднакво добре, тогава може да има абсолютна любов.

От ТВ-програмата “Комуникационни умения”, 23.10.2020

[275104]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: