Кое ни вълнува повече – добрите новини или лошите?

Реплика: Известно е, че средствата за масова информация влияят на развитието на личността. Лошите новини – всякакви актове на насилие, военни сблъсъци, стихийни бедствия, устойчиво получават много повече екранно време от репортажите за хора, които се отнасят добре един към друг, помагат си, стремят се да предотвратят жестокост. Зрителят е повече привлечен от това.

Отговор: Разбира се. Ако гледам програма по телевизията, която разказва за ужасите на войната, сблъсъци, конфликти в правителството, между хората, ме вълнува повече, тъй като аз самият мога да стана участник в такива събития и това може да ми навреди.

Добрите предавания, които говорят за това, че хората се събират, разговарят, пеят или работят заедно, помагат в болниците и т.н., с нищо не ме застрашават. Затова се отнасям към тях меко, либерално и дори, може би, някак пренебрежително.

Реплика: Трябва да кажем, че е имало опити да се излъчват само добри новини, но те не са имали никаква популярност.

Отговор: Естествено. Това не безпокои човека. Човек живее от отрицателните известия, от страданията,  от трагедиите. Дори в музиката, в изкуството големите, хубави произведения винаги са трагични. Комедиите леко прескачат и това е. Хората не обичат такива неща.

 

От ТВ програмата «Епохата на посткоронавируса», 30.04.2020

[268454]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed