Победа над човечеството

Коронавирусът уби нашето егоистичното начало, направи   ни много по-близки един до друг. Той постави всички ни в едно и също състояние: всички седят вкъщи, без работа и не знаят какво ще бъде утре, и какво носи днешният ден.

Цялото човечество, цялото земно  кълбо, милиарди хора са в еднакво състояние за настоящето и бъдещето.

Коронавирусът поставя всички ни в една общност, в една система. Това не е просто вирус, а специален дух, който идва в ума и чувствата и създава объркване в нас. Изведнъж започваме да се разбираме, да чувстваме, да усещаме нашата близост. Лесно ни е да си представим всяко състояние, в което се намират другите.

Вижте какво направи този вирус, как умело работи. С един замах за няколко седмици той изгради ново човечество от нас. Разбира се, все още се надяваме да се върнем към старото, мислейки, че епидемията ако не днес – утре ще свърши.

Но е възможно да продължи няколко месеца, а когато излезем от нея, ще разберем, че сме се оказали в нов свят, в ново човечество, сред нови хора с различен манталитет, с различно възприятие и отношение. Всичко ще бъде ново.

Този вирус ще ни измие, ще изчисти цялата глупост от главата ни, ще ни върне в семейството. Ще ни научи да седим вкъщи, вместо да се носим от място на място. Ще свикнем с новия живот. Трябва да благодарим на вируса за тази работа.

Разбира се ще видим, че коронавирусът носи смърт и страдание. Но в мащаба на човечеството той прави толкова полезни промени, които преди изглеждаха възможни само с цената на ужасни удари и войни. Когато в крайна сметка обобщим промените, направени от вируса в живота ни, ще разберем, че той е пратеник свише.

За първи път в историята мъничък вирус прави такива промени едновременно по цялото земно кълбо, в цялото човечество. И то с цялото ни модерно развитие, глобална връзка, разбиране, знания. Но вижте как се справи с нас. В един момент всички се отказаха и приеха условията му. Има ли друга сила в природата, която да е способна на такива действия?

От урока на тема “Песах”, 01.04.2020 г.

[262529]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed