Ликвидирането на Сюлеймани

Ликвидирана е знаковата фигура на иранското правителство генерал Касем Сюлеймани. „Вселенският плач“, организиран от режима, подчертава, че ударът е поразил целта не само в буквалния смисъл. Американците дадоха ясен знак: червените линии не са изчезнали, а „ексцесиите“ няма да останат без отговор.

Да не забравяме, че тези дни няколко хиляди души се опитаха да щурмуват американското посолство в Ирак и както се оказа, Сюлеймани е бил там. И така, в Техеран изведнъж осъзнаха, че да лаеш по слона и да го ухапеш, не е едно и също.

В действителност Америка, разбира се, реагира не на отделния инцидент, а на общия курс на разпасания режим, уверен в собствената си безнаказаност. И работата тук не е в самия Сюлеймани, а в това, което този човек е символизирал. Всъщност американците прозрачно намекнаха: няма „свещени крави“, всеки може да понесе отговорност за „разгула“.

Много правилна и значима е стъпката на Тръмп – сега заклетите врагове на Америка ще трябва да преразгледат своите планове. Нека медиите да ескалират страх от евентуалено отмъщение – всъщност, сега най-много си струва да се страхува иранската върхушка. Де факто тя се оказва  в капан: от една страна, бездействието ѝ ще е проява на слабост, а от друга, всеки отговор напълно ще развърже ръцете на Тръмп, както той открито заяви.

Само преди няколко години Иран си имаше работа с  администрацията на Обама, която всъщност беше приятелски настроена към него, но той обяви Съединените щати за „хартиен тигър“ и дори взе в плен американски военни моряци. Оттогава режимът така и не се е освободи от илюзиите си. Сега, когато иранските източници отново наблягат на „отварящите се порти на ада“, истината е, че радикалите и екстремистите ще трябва да запазят сдържаност. Осъдиха наглеца с с един удар.

Тръмп показва на всички, кой е шефът. Изяснява се нещо много просто: нито Русия, нито Китай могат да вървят срещу Америка, в действителност не могат да ѝ попречат. Сега на мнозина ще им се наложи хубаво да помислят, преди да направят нещо против американците или въпреки тях. Отличен ход на Тръмп.

В това време народът на Иран, древен и съвсем не глупав, изпитва все по-малко топли чувства към напълно покварения режим, слабостта и безперспективността, на който се проявяват все по-ясно.

[258351]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: