Не сме минали през това…

За човешката природа е характерно да избира фактите, които я устройват и да отхвърля неудобните. Истината не е важна. Ние ценим собственото си чувство за истина.

По поръчка на CNN в седем европейски страни е проведено неудобно проучване за антисемитизма. Проучването е обхванало младото поколение на възраст между 18 и 34 години.

За начало, оказало се, че 5% от анкетираните никога не са чували за Холокоста. Във Франция обаче, този процент е достигнал до цели 20%.

И това е само началото. Продължението се оказало толкова неудобно, че CNN предпочели да не го споменават на страницата с обобщенията. В действителност Холокоста се оказва „бяло петно“ за една трета от младите европейци (33%), които изобщо не знаят за него или знаят изключително малко.

И вече съвсем неудобно изглеждат показателите в Германия, страната, която е отприщила клането, а след това покаяно го е въвела в училищната програма. Тук изучават Еврейската Катастрофа в продължение на няколко години от различни ъгли в задължителен ред в уроците по история, социални изследвания, политология, етика и религия с посещения на паметници, музеи и концлагери, по време на срещи с еврейски общности.

И така, сред анкетираните немци, 40% не знаят нищо или почти нищо. Не, не се е случвало…

Забрава

Това беше изненада, която всъщност не се очакваше. Много неудобно се получи…

Как се случи това? Може би, те са пропуснали всичко? Или са излъгали анкетьорите? Има много догадки, но за мен този резултат е повече от естествен. Точно така трябва да бъде.

Незнанието им се обяснява много просто. Те не са нито бегълци, нито лъжци. Просто човек по природа не обича да го „товарят“. Защо му е бремето на неприятните, вечно надвиснали над душата знания, които ни въртят, укоряват, принизяват, тровят живота? Той се чувства зле от тях и ги изтрива от паметта си.

Зачеркването започва още в поколението, което е участвало в клането или го е наблюдавало. И още повече, в следващите поколения подобен товар все повече причинява пълно отхвърляне, незабавно „изхвърляне в кошчето“. Естествен защитен процес: влиза в едното ухо и излиза от другото.

Невъзможно е вечно да се поддържа чувството за вина на германците за стореното от техните предци. Така че следващият Холокост не може да бъде спрян, човешката природа е по-силна. Те вече не искат да помнят и да знаят за ужасите, които някой е преживял някога, през миналия век, в непонятни за тях времена. Миналото, заедно с нотациите за него не остават съзнанието на човека: „Холокоста? Не, не съм чувал“.

Как не сте чували? Ето, има записи в дневниците, писмени работи, дискусии в класната стая, екскурзии. Ето произведенията, които сте чели от немски писатели, ето списък с паметните места, на които сте били като ученик в гимназията…

В отговор той съвсем искрено свива рамене и казва: „Съжалявам, не помня…“.

Споменът за Холокоста умира.

Да, немците не са виновни за това. Но от друга страна те са и виновни. Целият свят е виновен.

Защото човекът е желание. Желание да се наслаждаваш, а не да скърбиш. Нашата памет е избирателна, ние сме склонни да помним само това, което е удобно, което съответства на нашите убеждения. В същото проучване повече от една четвърт от европейците заявяват, че евреите оказват твърде голямо влияние на бизнеса и финансите. Една трета предполагат, че евреите използват Холокоста, за да преследват собствените си цели. 28% от анкетираните виждат в повечето антисемитски актове реакция на действията на Израел.

Всъщност, самото право на Израел да съществуване като еврейска държава далеч не е очевидно за тях. Само 54% са се изказали за. За останалите Израел, по един или друг начин, е нелегитимен.

Така, започвайки да забравя за Катастрофата, Западът не забравя за тези, с които тя се е случила. По-скоро обратното. Въпреки, че повече от половината анкетирани никога не са общували с евреи, две трети от тях значително преувеличават числеността на еврейския народ. Някои оценки са откровено абсурдни: според една пета от британците и поляците, а също и една четвърт от унгарците, евреите са 20% от населението на света. Това е два порядъка (100 пъти) над реалната стойност, 0.2 %.
Какво да се прави, те виждат това. И въпреки, че грешат за количеството, за качеството несъмнено са прави.

Еврейското качество

Евреите не са етнически народ, а потомци на група, която е събрал и извел Авраам от Древния Вавилон. В нейната основа лежи методиката за интегрално, безкористно обединение на хората.

Преди хиляди години евреите са започнали да се разпръсват по света. Първоначално това разпръсване е било под формата на насилствено изгнание, като част от хората са се върнали обратно на своята земя, а останалите са били асимилирани, разтворени в различни страни. След това, преди две хиляди години, започва периодът на най-дългото изгнание, в резултат на което евреите се заселват по цялата планета.

Но е изненадващо, че независимо къде ги е отвела съдбата, те винаги са поддържали връзка и в същото време тихо са свързвали света заедно.

На пръв поглед връзките са търговски и културни. Те възникват поради факта, че евреите винаги могат да разчитат на помощта на своите събратя, чиито общности са разпръснати навсякъде. В същото време върви процес на смесване на желанията: евреите са пропити от живота на света, неговите неволи и надежди, и в същото време оставят в него зърна, искри от собственото си изконно наследство.

Решаващият пробив се случва през последния век и половина, когато много евреи отхвърлят традициите и напълно приемат културата на държавите на където пребивават. В света този етап е белязан от експлозивната глобализация. И въпреки, че ползите от нея са очевидни, породените от нея проблеми сега приемат плашещ мащаб.

Какво са дали евреите на човечеството? Каква е ролята им в тяхната съдба?

Удобната истина

Представете си система, чиито части не са свързани. В такова състояние тя не може нито да работи, нито да се усъвършенства.

Представете си съставките на супа, при които не е добавена вода. Не можеш да ги свариш, те нямат достатъчно свързваща субстанция, просто ще изгорят на огъня.

По същия начин човечеството ще изгори, ако евреите не бяха се „разтекли“ по него. Тяхната задача е да осигурят правилна връзка, без която съединението е възможно само чрез войни, само „върху кости“. Методиката на Авраам е наследство на всички, но се реализира чрез особен орган на общия организъм, наречен „Исраел“.
Ако този орган пренебрегва своята функция, организмът го призовава да отговори.

Ето какво казват европейците, участващи в проучването. Говорят, без да осъзнават, на нивото на системните сигнали, които не е по силите им да разчетат. Всъщност е трудно да разбереш нещо, докато още се „вариш“, „узряваш“.

Като цяло, за тях е все едно върху какво ще изградят претенциите си. Човек просто чувства, че евреите правят нещо нередно и то носи страдание на света. Дори да са малко, то тяхната „тежест“, значението им в общата система е много голямо. Защо не се замислят? Защо не отговарят на очакванията? Защо се преструват, че не дължат нищо на никого?

Човек не може да формулира това. В него говори самата природа. Затова нека да я слушаме. Да спрем да вирим нос, да натякваме, да поучаваме. Няма смисъл да се противопоставяме на чувствата, те са по-силни от разума. За да предотвратим нов Холокост, нека да кажем на немците не колко са лоши, а колко са… добри.

Зная как звучи това, но искаме да достигнем до тях. В ужасните години на миналия век те се озоваха на острието на древен конфликт между света и евреите. Конфликт, предизвикан от изгнание, от духовно забравяне на еврейския народ. Исраел не разбира каква е ролята му, той е забравил за единството, за взаимното отдаване. И общият организъм му напомня за това.

Всъщност, обвиняваме германците за това, което е било неизбежно. А те напротив, трябва да знаят, че са станали проводник на общия процес, мъчителен, но неизбежен. Процес, предназначен да събуди евреите от сън, така че те най-накрая да започнат своята работа и да обединят света.

Тази истина няма да бъде толкова горчива, колкото приятна, висша. Тя обяснява истинския корен на проблема и в същото време не принизява, а възвисява. Затова не искат да я забравят. Освен това, с такава истина европейците ще разберат какво точно трябва да изискват от народа на Израел. Те ще видят, че омразата към тях произтича от нуждите на единната система и че „еврейският въпрос“ се разрешава не по начина, по който си го представят антисемитите, фашистите, терористите, религиозните радикали и всички останали.

Да спрем да се опитваме да пробием стенатас. Срещу антисемитизма трябва да се действа положително, разбирайки човешката природа и природата като цяло. Нейните неизменни закони определят развитието на човечеството, така че нека най-накрая да се включим в нейната учебна програма. Това ще просвети народите, а на евреите ще помогне бързо да се събудят и да изпълнят своята задача. Защото все още не са разбрали, какво стои зад Холокоста.

[238755]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: