Пералня за еврейския народ

Милиарди хора използват съвременните технологии за облекчаване на живота си, но само някои от тях се опитват да надникнат в бъдещето на технологиите и внимателно да следят тенденциите в развитието.

Да вземем за пример историята на пералните машини, преди изобретяването на които процесът на пране е бил дълъг и тежък: жените обработвали бельото с различни перилни препарати, след което са го изплаквали и сушили.

През 1782 година англичанинът Хенри Сиджиър изобретил перална машина с барабан, с дървени пръчки и ръчка за въртене на механизма. Барабанът с бельо се пълнел с вода през дупките. Така прането от изморителен труд се превърнало в относително просто и лесно занятие.

Оттогава продължава еволюцията на пералните машини и въпреки, че основният принцип остава непроменен, всеки нов етап добавя нещо ново: електрически двигател, таймер, дренажна помпа, избор на програма за пране, кутийка за сипване на перилен препарат и омекотител, центрофуга и др.

Пералните машини притежавали явни преимущества и отговаряли на всички нужди: прането се изпирало по-добре, процесът на пране станал по-бърз и икономичен, свеждайки до нула необходимостта от физически усилия. Благодарение на тази модернизация днес ние можем да хвърлим мръсното бельо в пералнята, да натиснем бутона и да отидем да пием кафе.

Представете си пералня от XVIII век, която да предлага подобно чудо на техниката…

Щипка мисъл

Човечествотои все още не осъзнава, че и то, подобно на тази пералня е поробено с каторжна работа, въпреки че вече е изобретена «машина», която може кардинално да улесни живота му. От края на Втората световна война егоистичните желания неимоверно нарастнаха и ни принудиха капитално да обезпечим своите нужди във всички сфери. Днес, само ако се научим да живеем заедно, никой няма да изпитва никакви материални недостатъци. Има всичко и всичко е в изобилие. Западният свят използва това вече десетки години.

И все пак нещо липсва. Като че ли петното не се отмива от парадната риза. Като че ли готвачът е забравил да подправи главното блюдо. Не всички чувстват това, но много са готови да признаят, че не са доволни от живота си. Гнетят ги най-различни проблеми, гложди ги вътрешен дискомфорт, неустроеност, разминаване с очакванията, а често те просто не намират смисъл в предстоящето – същата тази подправка, без която ястието губи вкуса си.

Какво не е наред? Накратко, всичко е заради неправилните отношения между хората. Всъщност взаимното разбирателството е велико изкуство. Но егоцентризмът расте и ние не знаем как да се справим с него. Вместо да създаваме здрави връзки и да се наслаждаваме съвместно на плода на човешкия разум, ние само се тъпчем взаимно и търсим възможност да се възползваме и живеем за сметка на другите, дори и заради кратковременно наслаждение.

Достатъчна е капка елементарен здрав разум, за да видим, че така не можем да продължаваме повече. С тези темпове себелюбието бързо ще ни въвлече в безсмисленна война за оцеляване. Нашите взаимоотношения са толкова развалени, че нашето въображение скоро няма да бъде достатъчно, за да им предаде вид на благополучие.

В режим на  обединение

За да използвате пералнята, не е необходимо да знаете точно как работи. Изобретенията са дело на единици, а техните изобретения служат на милиарди. И никой не разбира това по-добре от еврейският народ, който вечно е в авангарда на човечеството, вечно търси новото и оказва огромно влияние върху всички, въпреки своята малобройност.

Точно днес можем да дадем на хората социална иновиация, която ще сложи край на «каторгата» – всеобщото отдалечаване един от друг – и да направим света единен. По-добър, по-истински, без егоистични игри. Защото имаме уникална методика за обединение на хората, лесна и ефективна програма за издигане над користолюбието, над всичко, което ни разединява, към истинско взаимодействие, към братство, към единно семейство.

В това обединение не трябва да бъдем големи специалисти, трябва само да «натиснем правилния бутон». Например, сядаме в общ кръг и за начало обсъждаме нашата взаимовръзка на различни нива, в различни сфери, цялостната, неразривна връзка, която изисква постоянно внимание, за да се изравнят дисбалансите и да ни доведат до позитивно отношение един към друг. Когато се проникнем от нея, постепенно, на вълни, започваме да усещаме топлината, която е необходима за едно задружно семейство, общество, социум, на всеки поотделно и на всички заедно. И тогава нещо започва да се изчиства, да се изяснява – и работата потръгва.

Така човек изпира своето «мръсно бельо» – жаждата за изгода, съперничеството, равнодушието, презрението, омразата към другите. Смекчаваме се, изчистваме се, изграждаме правилни връзки, стабилизираме контактите си и изведнъж откриваме цял свят, за който никога не сме и подозирали.  Да, затова е необходимо някои неща да «изтръгнем» от собственото си его, други неща трябва да «дезинфекцираме», а след това «да изплакнем» и «изсушим» както трябва. Ще се наложи да се завъртим, да се въртим в кръг, да се разделим с пластовете на егоизма, но безболезнено, мирно, «комфортно». А накрая ще станем не просто по-чисти, а ще станем, в известен смисъл, нови. Наистина нови.

Тази технология еврейският народ е взел от основната структура на природата. Всичко в нея се стреми към равновесие и човешката степен не трябва да бъде изключение. Напротив, тя трябва да овенчае великата система на мирозданието и да ѝ предаде съвършенство. Помислете: без нас, всичко това би било безсмислено. И затова страдаме и не ненамираме правилната връзка: самата система и висшето ни предназначение не ни дават покой.

Затова, нека да действаме според инструкцията: събираме прането, избираме програма за обединение и започваме нашия кръг. Само той може да ни «изпере» до белота, до нормални човешки взаимоотношения, да «отмие» целия инат, цялата враждебност. И тогава, гледайки се един друг, дори няма да разберем как сме могли да живеем без любов.

[238286]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: