Същност на конфликтите между мъжа и жената

Въпрос: В какво е същността на конфликтите между мъжа и жената?

Отговор: Същността на конфликтите между мъжа и жената е, че те не могат да отстъпват един на друг. Моят учител Рабаш казваше: “Семейството, любовта се държат само на отстъпки.” Само на това.

Затова всеки път, когато сте в контакт с другия, помислете как още малко да отстъпите… и още малко, а не обратно – да победите, да спечелите, да натиснете. Бъдете силни в това, че отстъпвате и ще видите как животът ви ще стане по-лесен, по-лек и с това ще дадете пример на другия.

Въпрос: Ако сутринта след кавга между съпрузите те се преструват, че нищо не се е случило, това няма ли да натрупа между тях обиди и недоволство? Може би е по-добре да признаят грешките си и да поискат прошка един от друг?

Отговор: Не. Вие трябва предварително да се договорите помежду си, че ако сте се скарали, на сутринта ще станете и ще покажете един на друг своето абсолютно ново отношение, все едно нищо не е било.

В това отношение моята съпруга е идеален учител. Всяка сутрин след урок аз се прибирам в къщи и ние заедно отиваме на разходка. И всеки път, независимо от това, какво е било вчера –  а вчера може  да сме се поскарали, защото и двамата сме доста темпераментни, – тя ме посреща, сякаш нищо не се е случило. А тя има прекрасна памет.

Но това, което се е случило вчера, тя просто изтрива от паметта си. И това е прекрасно. Благодарен съм, че имам такава съпруга. На това трябва да се учим.

Въпрос: Как да се насладим на конфликта?

Отговор: Наслаждение от конфликта можете да  получите от това, че го поправяте, изглаждате, издигате се над него. По този начин вие поправяте себе си.

От урока на руски език, 29.04.2018

 

[232723]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: