Новите технологии

Реплика: Благодарение на цифровата медицина, ще станем по-здрави, ще живеем по-дълго, изкуственият разум ще вземе върху себе си всички обременителни подробности по домакинството и работата, а ние, ако пожелаем, можем да се отправим на пътешествие във виртуални светове и какво ли още не.

Развиваме изкуствения разум, роботи с човешки образ, адаптивни системи на управление и т.н.

От друга страна, човек се адаптира към изкуствения разум: вградени чипове, програми, изкуствени части на тялото. Заедно с развитието на машинната технология, човек като че ли също се превръща в машина. Ще има ли някаква разлика между тях?

Отговор: А по какво се различава роботът от обикновения човек в нашия свят, който също се държи според някакви канони, придобити от природата или от обществото, в което е израснал?

По какво едното се отличава от другото? Аз не виждам никаква разлика. Може да се направи механична играчка, която изглежда напълно като човек. И само ако я разрежеш ще видиш вътре жици. Можем да програмираме всичко. Мога да си направя подходяща съпруга, която напълно да отговаря на всички параметри на човека, на жената. Само няма да има душа.

Въпрос: А ще остане ли в човек желание да развие това, което се нарича душа?

Отговор: Мисля, че в момента, в който човек започне да разкрива “робота” в себе си, да усеща, че напълно е заприличал на робот, той ще се замисли: В какво е моята разлика​?

И тогава ще започне да открива в себе си наличието на особена субстанция, която се нарича “душа”. И трябва да я разкрие. Тя се намира в състояние на зародиш у всеки човек. И той ще започне да работи над нея, а всичко останало ще получава по необходимост. На когото му трябва пица или кока-кола, ще му се доставя до вкъщи с дрон. А друг ще се включи в контакта, за да се зареди, вместо пица и кола.

Но истинските хора ще се отличават от изкуствените по това, че ще изпитват необходимост да поправят своята душа. И това ще стане тяхна потребност, която от дълбочината на естеството си ще изисква реализация.

Въпрос: Тоест, като се “наиграят”, те ще дойдат до истинския въпрос?

Отговор: Това не са игри. Те трябва да подредят външния си, животински живот. Ние се развиваме чрез неживата, растителната, животинската природа и човека. И тогава ще дойде ред на развитието на човека. Междувременно, все още не сме на това ниво, защото можем да започнем да възпитаваме човека в себе си само тогава, когато започнем да развиваме душата си.

От ТВ програмата “Новини с Михаел Лайтман” 07.01.2018

[221615]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed