В мрежата на социалните мрежи

каббалист Михаэль ЛайтманСъобщение: Бившите сътрудници на Гугъл и Фейсбук са се обединили за борба с пагубното влияние на социалните мрежи и интернет върху човека. Коалицията, получила име „Център по хуманни технологии“, ще провежда лекции за опасностите от съвременните IT- технологии и гаджети в 55 хиляди държавни училища в Америка.

Реплика: По принцип е правилно. Големите виртуални платформи действат в интерес на тези, които плащат. Притежавайки достатъчно пари, могат да поставят интернет в служба на себе си и да прокарват в него всякаква политика, каквато и да е идеология. Може да се легитимира едно и да се делегитимира друго, да се настройват едни срещу други.

Създаденото по такъв начин „обществено мнение“ позволява да се очерни всеки, без връзка със законите, фактите и здравия разум. В крайна сметка демокрацията и плурализмът, се подменят с някакви „общопризнати истини“, които всъщност са написани по поръчка. Да се живее и работи в такъв свят не е възможно. В него не остава нищо автентично от човешките ориентири. Всичко се диктува само от парите.

Обаче и тяхното влияние вече е подкопано от новите тенденции. Капитализмът, построен върху идеите на печалбите, повече не може да обезпечава печалба за широките слоеве от населението. Системата се самоубива и професионалното оглупяване губи предишната си сила.

Като следствие, съвременните социални платформи в интернет с времето ще умрат. Просто ще престанат да ги използват. Хората ще ги заменят с пряка връзка, без посредници, със система за комуникации, на която сами ще бъдат стопани.

Представете си: никаква принуда, нито тайна, нито явна. Никой не „създава“ от хората потребители, избиратели и пр. Новата връзка е наистина в името на доброто бъдеще на човечеството. Въпреки, че днес това изглежда недостижим връх, пътят към него не е толкова дълъг, колкото изглежда.

От ТВ програмата „Новини с Михаел Лайтман“, 08.02.2018

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: