Ненавист към хората

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос от Фейсбук: Как ще обясните моята ненавист към хората?

Отговор: Това е естествено свойство на човека!

Не трябва да се плашите или извинявате. В кабала е казано просто: „Обърни се към Твореца, който те е създал такъв“. Той ще поправи всичко. В тази степен, в която не си съгласен с това, което Той е направил с теб, ти трябва да се обръщаш към Него. А самият ти не си виновен.

Той ме е създал такъв – аз трябва да се обръщам обратно към Него, за да ме променя. И ако Го моля Той да ме направи по-добър, тогава между мен и Него възниква връзка.

Творецът специално ме е създал зъл, противен, глупав, ужасен – пълен с различни пороци. И ако Го моля Той да ме поправи – само за това, то Той така и ще направи. Той е затова. Той чака кога ще Го помоля.

Той специално е създал в мен всичкото зло, за да мога да Го моля да го преобрази в добро. И по такъв начин между нас с Него възниква взаимовръзка, разбиране, сближение, общи цели, обща работа.

Въпрос: Не бихте ли могли да дадете пример за молба?

Отговор: Да допуснем, аз обичам да крада. Много пъти съм се поддавал на това, за това са ме били, лежал съм в затвора. Стигнал съм до извода, че това ми вреди.

Започвам да моля Твореца и виждам, че това не ми помага много. Замислям се, Защо? Оказва се, че Го моля не за това, че искам да стана по-добър, а за това, на мен да ми бъде по-добре. В това Той не помага много.

А ако Го помоля, действително да се променя в по-добра посока, Той ще ми помогне. Значи, всичко зависи от чистотата на моята молба – доколко тя е обществена, далеч от моя егоизъм.

Реплика: Тоест когато моля, на мен да ми бъде добре, отговор няма, а когато моля да бъда по-добър, отговор има.

Отговор: Да. Защото, когато моля на мен да ми бъде по-добре, но не чрез кражба, то това, практически, е също кражба. В това Той не помага много. А когато моля, да стана по-добър по отношение към другите, когато ми става болно, че аз крада от другите, тогава всичко се получава.

Тоест ако ненавиждам някого, то моля Твореца да поправи това чувство в мен на противоположно.

От ТВ програмата „Новини с Михаел Лайтман“, 03.07.2017

[210043]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed