Към какво ни води природата?

каббалист Михаэль ЛайтманРеплика: Понятието „работа“ заема повече от половината живот на човека. Той започва да се подготвя за нея от малък: учи в училище, в университет, мисли си какъв да бъде. Но сега всичко това завършва. Възниква неочаквана точка на преврат.

Отговор: Сега нашето поколение е в много интересно състояние, когато работата, която е създала човека и на практика е определяла целия му личен, семеен, обществен, държавен и дори планетарен живот, изведнъж започва да губи своето значение.

Човекът вече не е включен в понятието „работа“, което е в противоречие с теорията на Дарвин, който е смятал, че трудът е създал от маймуната човек.

Освен това, теорията на Карл Маркс, която твърдеше, че ще стигнем до победа на социалистическия труд, когато всеки ще получава според нуждите си и доброволно ще отдава своите способности, също вече не работи. Защото сега нищо не се изисква от теб. Вземаш необходимия минимум и това е всичко.

Къде да си намерят работа? В търсенето ѝ хората пътуват по целия свят, както това се случва отдавна. Така че самата концепция за работа, която човек изгражда, избира я по душа, която му носи материално удовлетворение и има сериозно социално ниво и перспектива, абсолютно изчезва.

И ето какво е интересно: заедно с това изчезва и изкуството. Защото литературата, музиката, поезията, киното, театъра са също работа, която постепенно ще променя своята цел и значение в нашия бит.

В човечеството се променят желанията, намеренията, целите. Затова всичко, което може да научи човекът от човека, не е нещо смислено за него. Ако някой нещо е написал, то изначално не ме интересува.

Нашият егоизъм започва да се издига по-нагоре, той иска по-високи, по-значими усещания – ако това е живот, тогава наистина да е живот. А всякакви сантиментални романи и сълзливи сериали, които в наше време изобилстват по телевизията, ще минат на заден план, защото желанието към тях постепенно ще изчезне.

И какво ще остане тогава за човека? – Нищо! Голият смисъл на живота, който е невъзможно да бъде намерен нито в литературата, нито в изкуството, нито в музиката, в нищо, дори и в техниката.

Хората ще създават роботи, които ще работят за човечеството. А след това какво? – Няма работа, няма какво да правиш, никой с нищо не те задължава. Ако се измисли нещо изкуствено, то само ще замърси атмосферата на Земята.

Въпрос: Към какво ни тласка природата? Всички хора да мислят за смисъла на живота?

Отговор: Не. Смисълът на живота не се постига със седене и работа с мислите, а с изграждането на вътрешна система от връзки между нас, в която започваме да чувстваме съвсем други измерения, нов свят – още по-нов и по-нов и така все по-високо и по-високо.

Духовният свят не е триизмерно пространство като нашия свят, там няма рамка на времето. Ние отиваме на скоростта на светлината, скоростта на нашето ментално, духовно общуване между нас и се издигаме до съвсем различни методи на комуникация.

Връзката между нас ще бъде съвсем друга, на вътрешно ниво, което няма никакво отношение към невроните на главния мозък и нервните клетки. Ние ще бъдем един единен организъм. В допълнение към нашите физически тела ще има ментална, духовна връзка между нас и ние ще влезем в друг свят.

От урока на руски език, 18.12.2016

[204627]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed