“Тази жена взех”

каббалист Михаэль ЛайтманАко човек вземе жена, и влезе при нея, и я възненавиди, и говори за нея неверни обвинения, и разпространи за нея лоша слава, и каже: Тази жена взех, и влязох при нея, и не намерих девственост в нея“. [Тора, “Дварим”, “Ки теце“, 22:13-22:14]

Сред тези, които се занимават с кабала, има такива, които казват: “Защо дойдохме тук? Учим от няколко години и къде са резултатите?”

Желанието, с което човекът е дошъл, е и “тази жена”, с която той е започнал да работи. Но не виждайки резултати, той захвърля всичко. Вместо да се свърже с мечтата си и да върви по-нататък, той започва да я ненавижда и избягва.

Това и означава “да говори неверни обвинения” за това, че тази методика не работи и “да разпространи за нея лоша слава”.

“Тази жена взех, и влязох при нея, и не намерих девственост в нея” означава, че тя не е моя. Не мога да я използвам, за да мога заедно с нея да създам своя бъдещ свят, тъй нареченото потомство. Това желание не се отнася към мен, не мога да го управлявам.

Нека вземат бащата на девицата и майка и, и да изнесат признакът за девственост на девицата към старейшината на града, до вратите. [Тора, “Дварим”, “Ки теце“, 22:15]

Това вече се явява висшето ниво, на свойството Аба ве-Има. То се отнася към тези, които започват да се сблъскват с изясняване и анализ на духовния път. Те не бягат от възникналия проблем, но за тях съществуват такива сложности.

“Девствена девица” – това е личното егоистично желание на човека, а не това, което той е получил от някого. Това и трябва да се докаже.

Да изнесат признакът за девственост на девицата към старейшината на града, до вратите“, означава да издигнат желанието от Аба ве-Има на следващото ниво.

От ТВ програмата “Тайната на вечната Книга”, 05.10.2016

[204615]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed