Какво е омразата?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос от Фейсбук: Какво е омразата?

Отговор: Любовта и омразата са тези, които движат човека и управляват света.

Това, от което страдам, предизвиква в мен омраза към източника на страдания. Това, от което се наслаждавам, предизвиква в мен любов към източника на наслада. Така тези сили се изразяват в нашия егоизъм. Оценявам всичко само според това зле ли ми е или добре от едни или други явления, от напълването.

Реплика: Нормалният човек се плаши от думата „омраза“, за него тя е много крайно състояние: война, убийства.

Отговор: Човекът трябва малко да се повдигне на философско ниво, тъй като се намираме в природата, в която и двете усещания – любов и омраза или болка и наслада постоянно ни ръководят. Без усещането на тези две взаимно противоположни явления не можем да съществуваме.  Ние няма да се чувстваме живи, ако нямаме постоянно усещане за любов и омраза.

Въпрос: Защо винаги казвате, че истинската омраза съществува само по пътя към любовта?

Отговор: Защото тя е предназначена само за това. Ако нашето желание да се насладим не се напълва, ние страдаме. Ако се напълва, се наслаждаваме. Върху това е изградено всичко.

Много е просто. Съществува малка клетка. Ако не я напълваш, тя страда и се отнася към източника на своето не напълване с омраза. Тя иска да го промени, преобразува, унищожи, само и само да не страда. Ако се появи източник, който я напълва, то отношението към него се нарича любов. Няма нищо друго.

Наистина, в това съществуват още различни системи на памет и възпроизвеждане – това, което изгражда отношенията помежду ни и т.н.

Въпрос: Тоест, ние постоянно изпитваме любов или омраза към Твореца?

Отговор: Всичко, което усещаме в материалния свят, го изпитваме по отношение на Твореца, защото освен Него няма нищо. Всичко, което съществува наоколо са Негови прояви по отношение на нас. Той ни изпраща усещания за страдание или наслаждение, към които ние изпитваме омраза, отвращение, отблъскване или обратното – привличане и любов.

Въпрос: Оказва се, че ако мразим някого, то мразим Твореца?

Отговор: Естествено, защото „няма никой освен Него“, той ни организира всичко. Всички сметки трябва да се водят само с Твореца.

Ако човек започне да се насочва само към Твореца, осъзнавайки, че само Той съществува пред него, тогава всичко е спокойно и добре. Знае как да се държи. Знае как да се оформи в отношенията си с Твореца. Знае какво да прави така, че Творецът да стане по отношение на него добър, напълващ, любящ, любим. За това говори науката кабала.

От ТВ програмата „Новини с Михаел Лайтман“, 18.01.2016

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed