Ерата на роботите или ерата на човека?

каббалист Михаэль ЛайтманРеплика: Съгласно проучване на Световния Икономически Форум през 2020 година ще бъдат добавени два милиона работни места, но ще изчезнат седем милиона. Световната роботизация и пълната автоматизация ще доведат до отпадането на повечето професии.

В Калифорнийския университет в Сан Франциско работи робот-фармацевт, който събира и дава таблетки. Вече има роботи-журналисти, на които се дават данни и те пишат шаблонни репортажи. Създадени са роботи-адвокати и т.н.

Отговор: Въпросът е, че статистиката силно смекчава ситуацията, тъй като всъщност няма да има никаква нужда от работна сила. Към днешния ден роботизацията изкуствено се задържа, а е възможно да бъдат заменени, например, всички такси автомати. Това може да се направи напълно реално.

Всеки човек може да бъде заменен от робот, който ще се занимава с всичко, освен с духовна работа, защото роботът няма свобода на волята.

Свободата на волята е възможност за включване към следващото ниво на информация. Тя може да бъде само в човека и само в определена среда, която го възпитава и подготвя към прехода на новото стъпало, наречено човек в него или „Адам“.

Всичко останало е животинското ниво, затова животът лесно може да се програмира и да се направи механичен. Той и така целият е механичен.

Въпрос: Оказва се, че роботите ще ни изтласкат на следващото ниво?

Отговор: Разбира се. Засега не го искаме и затова не ги внедряваме.

Има области в живота, в които би било хубаво човекът да бъде заменен с автомати, въпреки че това винаги дава и отрицателен ефект. Например, ако се заменят таксиметровите шофьори, къде ще отидат милионите хора, заети в тази професия?

Трябва да решим: с какво трябва да се занимава човекът.

Изобретяването на механичните „играчки“ облекчава материалния живот, но в същото време го прави много по-опустошен, защото при него няма никакъв интелектуален изход.

В Disney World в Маями има огромна игрална сфера. Сядаш във вагон, возят те през сферата и ти показват бъдещето на човечеството. Всички летят на хеликоптери, бързат нанякъде. Човекът влиза вкъщи, а там е само механика, всичко е в бутони и др. Но защо? Човекът си е останал същият.

Така бихме и завършили съществуването си, ако програмата за развитието на човечеството не беше спусната свише.

Затова сме принудени да достигнем състояние, когато ще ни стане много зле и тогава ще трябва да разберем, че смисълът на нашето развитие е в обединението и в подема чрез единение на следващото ниво на съществуване.

Следващото ниво е духовното, извън тялото, извън всевъзможните ограничения на нашия свят. Ще се надяваме, че хората ще го разберат.

От ТВ програмата „Новини с Михаел Лайтман“, 19.10.2016

[196645]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: