Тънката линия между щастието и отчаянието

На най-големият портал Ynet е публикувана новата ми статия.

Превод на статията на български език:

Тънката линия между щастието и отчаянието

Всички ние се стремим към щастие. Да посрещаме всеки нов ден с радост в сърцето, да живеем пълноценен живот, да обичаме и да бъдем обичани. Не, това не е приказка и е много по-лесно, отколкото си мислим.

Какво се нарича щастие и какво се нарича депресия? Всъщност, въпросът не е детски и не е риторичен. По-скоро е въпрос за милиони долари. Професор Джордж Вайлант (George Vaillant) от Харвард му е посветил целия си живот.

Най-дългото и обширно изследване в областта на човешкото развитие, продължило75 години, обхваща огромен комплекс от психологически, антропологически и физически параметри. В полезрението на учените са се оказали 268 човека, които подобно на нас цял живот се стремят към щастие. Основният резултат от този гигантски проект е пределно ясен: най-голямо влияние на нивото на щастие и здраве оказва системата на човешките отношения. Нашите взаимоотношения решават почти всичко.

И това е само началото…

„Хората, които усещат съпричастност към местното общество са два пъти по-щастливи от другите“.

„Позитивните социални връзки влияят на нашето благосъстояние много повече, отколкото парите“.

И ето още един цитат, може би най-любопитният:

„Груповото обучение в кръг, когато хората се изслушват с взаимно уважение, с две трети повишава успеха на учениците, понижава насилието  и отчуждеността, повишава самооценката, подобрява психичното здраве“.

Това е само една малка част от изводите, до които са достигнали различни учени на основата на повече от 1 200 изследвания.

За кратко време понятието кръг, обкръжение е определено като мощен фактор, способен съществено да влияе на различни сфери от нашия живот. Например, потребителските групи, които купуват стоки за училища, постигат отстъпки до 25 %. Всякакви обединения за директни продажби на плодове и зеленчуци спестяват значителни суми пари.

Нашата имунна система също е податлива на влиянието на социалния кръг. Установено е, че грижата за другите и чувството, че се грижат за теб повишава тонуса, укрепва имунитета, подобрява сърдечната дейност и повишава шансовете за възстановяване след тежки заболявания. Някои данни показват дори, че социалните връзки развиват мозъка.

Кръгове, кръгове

Преплитайки се помежду си, различните кръгове изтъкават плътно нашия живот: семейството, приятелите, колегите, съседите, приятелите във Фейсбук. Прибавете към това и множеството кръгове, които не са свързани директно с нас, но ни оказват реално осезаемо влияние. Например банковият служител, шофьорът на колата от съседната платно. Подобни фактори също влияят на качеството на живота ни.

В такъв случай, как да подобрим сложната система от социални отношения?

Не е необходимо да бъдем блестящи учени, за да разберем, че конкуренцията, корупцията, расизма, пренебрежението и безучастността изобщо не помагат на каузата. Същото се отнася и за безкрайната война за оцеляване, която се засилва в нас, искаме или не. В тази война се сблъскваме с амбицията, закалява се егоизма, расте съмнението и отделни щастливци вземат надмощие над мнозинството неудачници – обичайна картина в обществото, което се базира на егоизма и самоутвърждаването.

Освен това, в съвременната глобална епоха медийните инструменти и медиите също представляват мощен кръг, формиращ възгледи, задаващ ценности и по този начин определящ настроението, чувствата и реакциите на хората на всичко, което им дава  „четвъртата власт“.

Да се стимулира това, което обединява

Цялото заплитане, цялата система на нашите отношения може да се усъвършенства посредством мъдростта на кръга.

Как работи? Много просто. Сядаме заедно, сваляме маските си, позволяваме си да се отпуснем, да се разкрепостим, започваме разговор, разчупваме ледовете, протягаме нишките на разбирателството, свързваме се и получаваме удоволствие. Както атлетите в спортната зала редовно помпат мускули, така и ние тренираме, упражняваме способността си за единение.

По време на разговора спазваме няколко правила: свързваме се един с друг вътрешно, не спорим, не прекъсваме, не опровергаваме събеседниците, а само добавяме. В кръга всички са равни, няма по-важни и по-малко важни, ние всички сме партньори и участници в общото действие.

Изненадващо, но тези елементарни правила позволяват да се създаде такава чувствителна среда, която е готова да помогне и подкрепи, която дава сила и излъчва топлина. Това, което ни съединява носи комфорт и позитив, който още не сме изпитвали. Съвместните усилия ни издигат над различията, разногласията, естественото отхвърляне и генерира между нас нещо много по-голямо, качествено по-високо, отколкото сумата на нашите способности.

Десетте участника не просто събират своите сили, те образуват единно цяло, стават като един. Такова единство е от по- висок ред, отнася се към по-високата степен на човешките взаимоотношения.

По своята същност това е единствената сила, способна да балансира  разединението и да „запали светлина“ в нашия живот. Така постепенно ние проникваме в дълбочината, във вътрешната същност на Природата и откриваме истинската мъдрост на кръга – науката за единството, методиката, разкрита от нашите праотци още в древни времена.

Кръговете на глобалния свят

Когато успяваме да приемем формата на кръга, да се обединим като равни, във взаимна отговорност, настъпват най-прекрасните периоди на нашата история. Когато всеки кръг се разкъсва или разбива, когато всеки започне да преследва личната изгода, и нашата връзка намалява, тогава страдаме от тежки бедствия.

Причината за това е, че кръгът е базова природна структура. Природата инстинктивно се стреми към равновесие, равенство, съвършенство. И доколкото ние, хората също сме част от този велик кръг на живота,  трябва да построим свои отношения на принципите на равенството, щастието, а не  да воюваме един с друг.

Обаче, за разлика от останалата част на Природата нашата задача е да правим това осъзнато

Нашите „кръгли“ връзки е необходимо да ни водят към синхрон с природата, с нейната интегрална система, в която няма маловажни, второкачествени части. Само  такъв целенасочен, системен подход ще ни позволи да вземаме правилни решения и да успяваме във всичко.

Освен подобряване на личните кръгове на живота на всеки от нас, науката за обединението е в състояние да разрешава мащабни проблеми, на които днес никой няма отговор. От една страна, ние сме изложени на заплахата на глобална социално-икономическа криза, а от друга сме безсилни пред надигащия глава антисемитизъм.

Единството ще ни помогне да се справим с предизвикателствата на епохата. Общ кръг, обща атмосфера на топлина са нужни на обществото и страната в епохата на разпадане на традиционните ценности и бъдещата пронизваща неизвестност.

Източник: ynet от 07.06.2016

[187886]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed