Мъжът и жената са толкова различни светове, ч. 2

Духовно гнездо

Въпрос: Сега мъжът и жената получават наслаждение от властването един над друг. Как може да се наслаждаваме на нашето равенство и допълване?

Отговор: Само взаимното допълване ни носи истинско сексуално наслаждение.

Когато всеки от нас се съединява с партньора над своето животинско сексуално чувство, в поправен духовен коитус, ние се превръщаме в духовен мъж и жена, които се допълват, за да се разкрие между нас висшата сила, вечният, райски живот.

Тази жизнена сила се разкрива именно между двамата в степента, в която сме способни да направим поправяне, което се нарича: „Мъжът и жената и Шхина между тях“. Така създаваме висшия свят между нас и съществуваме в него, а той съществува в нас.

Въпрос: Какво трябва да направи жената, за да се почувства равна на мъжа и да направи възможно тяхното взаимното допълване?

Отговор: Жената трябва да помогне на мъжа, а мъжът трябва да помогне на жената наистина да се почувстват равни: равни относно поправянето, свързването с висшата сила. Ние никога не можем да бъдем равни в друг смисъл.

Само при разкриването на Твореца между нас, когато всички желания на мъжа и всички желания на жената се допълват, се създава вечното и съвършено състояние, което се нарича „Райска градина“.

Затова е необходимо всеки да мисли за другия и да му помогне да достигне до правилно духовно поведение. Мъжът трябва да помага на жената, а жената на мъжа.

И тук жената има много по-висока мисия от мъжа. Тя трябва да му покаже, че очаква от него разкриването на висшата духовна степен да стане за него много по-важно, отколкото да властва над жената по някакъв друг начин: духовно, материално или сексуално.

Жената иска да се прилепи именно към духовното в мъжа. А е нужно мъжът да получи съответното възпитание, за да бъде за него най-важната цел разкриването на духовното състояние. И тъй като не е способен да постигне тази цел без жената, той се нуждае от нея, от нейната вътрешна сила и поддръжка.

Мъжът се нуждае от жена, която ще го поддържа и заедно с него ще строи духовно гнездо не заради животинския коитус, а за духовния. Духовното сливане между мъжът и жената се нарича коитус, в който всеки влага в името на връзката своята сила на отдаване над силата на любовта.

Това не е власт над другия и не е притежание, а особено напълване един на друг над частния егоизъм на всеки и над общия им егоизъм. Общият егоизъм е физическия коитус, в който те материално се напълват един друг и стават като едно тяло. Но това е само телесно свързване.

Те искат да се свържат духовно. Когато мъжът и жената достигнат такова напълване, те наистина са в съвършен живот.

От 708 беседа за новия живот, 31.03.2016

[183063]

Предходни съобщения по темата:

Мъжът и жената са толкова различни светове, ч. 1

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed