Съюзът, сключен на планината Синай, ч. 1

Въпрос: Какъв е съюзът, който Творецът сключва с народа на Израел на планината Синай?

Отговор: Не трябва да си представяме събитията на планината Синай сякаш са холивудски филм. Става дума за законите на природата. Тора е вечна, което значи, че и сега живеем вътре в тази система. Това не е ситуация, която възниква веднъж и изчезва.

Казано е, че даряването на Тора се случва всеки ден. Има се предвид особена сила, която е скрита в природата, наричаща се „Творец“. Това е добра сила, която се разкрива при условие, че човек иска да я разкрие. Всичко зависи от желанието на човека.

Ние сме създадени от злото, егоистичната сила, както е казано: „Творецът създал злото начало“. Висшата сила ни е създала противоположна на себе си, зли егоисти, всеки от които мисли само за себе си и не е способен да помисли за другите.

Силата на егоизма, действаща в нас, представлява цялата ни природа. Не сме способни да бъдем други. Нужно е да осъзнаем и приемем този факт, за да видим всичко в правилна светлина, за да проверим природата си и за да установим, че това е най-определящото, изначално дадено ни свойство.

Затова, ако човек не поправи себе си, няма смисъл да се чака от него добро отношение към другите: нито към неживата природата, нито към растенията, нито към животните и още повече към хората.

А ако той прави нещо добро за другите, то е само защото разчита да получи някаква изгода за себе си. В такава форма той може да бъде сякаш „добър“, но това не е добро към ближния, а неговото по-хитро използване.

Така живеем и не е важно за какви видове взаимоотношения се говори: за любов между родители и деца, майка към своето дете, младеж и девойка, които се съединяват, за да създадат семейство, или народ, обединен от общи граници и родна земя.

Каквото и да е, всеки мисли само за собствено благо. И когато строим между нас система от връзки, то те винаги трябва да бъдат организирани така, че всеки да получи от тях някаква полза.

Това е характерно именно за човека, като владеещ най-големия егоизъм, който с нищо не е уравновесен. На по-ниските нива на природата: неживата, растителната и животинската съществува равновесие, където минуса винаги се уравновеся с плюса.

Но у хората това го няма и затова от поколение на поколение егоизмът ни все повече расте. Трябва да се обвързваме с всевъзможни закони, зависимости и задължения, за да живеем заедно, без да убием един друг.

Преди 5777 години един човек, който го наричали Адам, разкрил, че в природата има допълнителна, позитивна сила. Тя може да бъде взета от природата и да бъде уравновесена с негативната сила вътре в човека, да го превърнат в съвършена система, в който действат заедно отрицателната и положителната сила. И тогава на човека му се отварят очите, давайки му се друг поглед на цялата реалност.

Той вече гледа на всичко не чрез негативната сила, а също и чрез положителната и чрез тяхното взаимодействие. Така той разкрива съвсем друго измерение – реалност, разположена над нашия свят, в която действа положителната сила.

Той вижда как положителната сила на природа влияе отгоре надолу на отрицателната сила, действаща на нивото на нашия свят, и как тези две сили могат да взаимодействат. Човек разбира доколко е управляван от тези сили: положителната и отрицателната, и сам се учи да ги управлява. Той става хазяин на тези две сили.

От този момент нататък, за човека се откриват възможности да се издигне над този живот, над природа си, над жалките си и дори опасни състояния, над вечната вражда, над мимолетния живот, пълен със страдания и проблеми.

Следва продължение…

От 730-а беседа за нов живот, 02.06.2016

[187666]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: