Нужна ли ни е другата половинка?

Въпрос: Защо човек трябва да търси половинката си? Задължително ли е присъствието на жена в духовния път?

Отговор: Не, днес това не е важно. Виждаме, че хората са изгубили желание да се женят и омъжват.

В днешно време е много трудно човек да създаде семейство, да го поддържа, да ражда и отглежда деца. За него това е голям проблем.

Нашето поколение бе възпитано по различен начин: трябваше да се ожениш, да имаш деца, да ги образоваш, да им дадеш насока в живота, специалност и всичко останало. Затова тези въпроси винаги са стояли пред нас. Днес родителите не са особено загрижени за това.

Реплика: Но природата ни заставя да живеем в семейство.

Отговор: Така беше някога. На новото поколение не му е необходимо. Аз се срещам с много хора, които не искат да се женят, омъжват и да имат семейство. Те мислят, че така им е по-добре и по-удобно.

Дори за тези, които искат да се развиват духовно днес, не е задължително условие. Моят учител Рабаш задължаваше учениците си незабавно да се женят. Едва след това той считаше човека за свой ученик.

За съжаление, не мога да искам същото от моите ученици, защото на първо място науката кабала трябва да се разпространява по целия свят. Ако предявя към тях такива изисквания, няма да успеем в разпространението на кабала.

Затова най-важното е хората да са чували и да знаят какво е науката кабала и по този начин постепенно ще се разшири кръга на интересуващите се, знаещите и разбиращите я.

Но този, който наистина иска сериозно да се занимава с кабала и да постигне духовните стъпала, на един от етапите на духовното развитие ще трябва добре да помисли за това, как да реши проблема със семейството. Когато човек изучава природата на духовния свят сам ще усети, че трябва да бъде подобен на нея и затова му е необходима другата му половинка.

От урока на руски език, 06.12.2015

[175715]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed