2015 година – назад в пещерите

Въпрос: 2015 година е в своя край. Какъв е нейният принос в историята на човечеството? Защо през тази година имаше огромно количество терористични актове по целия свят?

Отговор: Оръжието стана прекалено достъпно и евтино. Нищо не пречи на човек да го купи и използва. Благодарение на нарастващият егоизъм, който се увеличава от година на година, човек започва да използва оръжие за разрешаване на своите проблеми.

Това му позволява да унищожи противника си и да удовлетвори своята злоба. Освен това, организираните банди и терористичните групировки се чувстват владетели.

2015 година се отличава с това, че постепенно отмира тежката промишленост от стария тип, основана на обработката на метали, нефт, въглища. Всички минават на по-леки производства, които не се нуждаят от голямо количество работници, въглища, нефт.

Например, в северната част на САЩ бяха концентрирани много заводи, мини, предприятия на обработващата промишленост. Това бяха индустриални, работнически райони. Но постепенно предприятията се закриха и хората останаха без работа. В градовете– призраци стана опасно да се ходи дори през деня, а още по- малко през нощта.

Подобни процеси протичат във всички части на света. В Европа, Африка, Азия също има огромно количество безработни. Свърши разцвета на китайската промишленост, повече не е нужна на никой. Китай беше много необходим, когато вместо скъпите американски работници можеха да бъдат наети евтини китайски.

Но днес вече не е нужен нито американския работник, нито китайския, защото новите технологии не изискват човешки труд. Оказва се, че милиарди хора ще останат непотърсени. Те няма с какво да бъдат заети, с какво да се запълни тяхното време, никой няма да ги учи и образова. Затова оръжието може лесно да попадне в техните ръце. Ситуацията става непредсказуема.

В тази година се убедихме в това, че въоръжените хора лесно се организират в групи, като Ислямска Държава и започват да се държат като владетели на света. Отначало те действаха в границите на своите държави, но днес това явление придобива международен размах. Скоро целият свят ще стане опасен както някога зоната, контролирана от сомалийските пирати, ограбващи кораби.

2016 година ще бъде година на терора, с нападения над самолети и кораби във всевъзможни форми, което ще спре международната търговия и ще отреже международните връзки. Хората ще се страхуват да летят със самолети и да пътуват в чужди държави. При всички съвременни, високо развити технологии изведнъж се оказва, че те работят против нас.

Започва връщане назад, като че ли предишното развитие се обръща назад за да прекъсне създадените някога връзки. След атентатите в Египет, там спряха да ходят туристи, след това същото се случи с Турция, утре ще се случи някъде в южната част на Франция, защото тероризмът няма граници.

В резултат на това ще режем все повече и повече пътища, докато не е върнем обратно, може би не в пещерите, но всеки в своето жилище. Целият този огромен отворен свят, обещаващ много възможности вече е свършил.

И това е добре, защото ще принуди човека най-накрая да се замисли: какво има в този живот? Не му носи удовлетворение нито работата, нито децата, нито жената, нито дома, а на улицата е направо страшно да излезе. И това се нарича човешки живот?

Тенденцията в последно време е предоставянето на човека на все по-голяма свобода, на откритост. Той има възможност да отиде навсякъде, но не може да си го позволи от страх, защото навсякъде става опасно.

От 664-та беседа за нов живот, 22.12.2015

[173186]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: