Поглед към подрастващото поколение, 1 част

По-малко човечни ли са нашите деца?

Въпрос: През изминалата седмица излязоха няколко статии и телевизионни предавания за тинейджъри, които предизвикаха бурни реакции. В едно от предаванията се разказваше за това, как тинейджъри правят оргии във вили, в които има специални стаи за правене на секс.

В друга статия се говореше, че подрастващите се увличат по порнография, започвайки от 9 годишна възраст. Освен това, беше публикувана статия от известен антрополог, който заяви, че нашите деца са по-малко човечни от нас, но ние не го забелязваме. Наистина ли има нещо особено в новото поколение?

Отговор: Същото е писано още преди 2 000 години, че младите хора вече не са същите, че преди децата са се подчинявали на родителите, а сега не е така.

Въпрос: Известно е, че възрастните винаги мъмрят младежите. Но ние живеем в епоха на технологична революция, развиваща се безпрецедентно бързо. Наистина ли последното поколение е различно от останалите?

Отговор: Мисля, че няма лошо или добро поколение. Всичко зависи от възпитанието. Ако днес разбираме, че с нашите деца се случва нещо нередно, трябва да се запитаме: „Къде бяхме досега? Как позволихме да се стигне до това състояние?“.

Защо не обръщахме внимание, докато децата растяха? Дали защото ние самите бяхме заети с всякакви празни занимания и страсти, опитвайки се да прекарваме колкото се може по-приятно времето си? А децата подарихме на училището да ги възпитава.

Но училището също не мисли за възпитание. Училищната програма е направена така, че да натъпче детето със знания. Училището не е място, в което се възпитава, то просто дава някакви знания за нашия свят, за да подготви ученика за университета.

Няма никакво образование, а само предаване на знания. И затова не трябва да се учудваме, че децата растат такива. И дори виждайки тези резултати, не искаме да правим нищо. Ние сме толкова лоши родители, че дори животните възпитават децата си по-добре от нас.

Въпрос: В една от статиите е описано как родителите общуват с децата си чрез SMS-и. Родителите никога не са вкъщи, изпращат SMS на детето: „Нахрани ли се? Научи ли си уроците?“, но всъщност те не се виждат с детето, не разговарят с него, не го възпитават.

Отговор: Наистина. Проблемът е в това, че преди хората са живеели в къщи с дворове и децата са играли близо до къщата. Те не са били отворени за въздействията на целия свят. Децата израствали с котките, кучетата, играли са на топка, карали велосипеди. Момчетата играели футбол, момичетата с кукли. Родителите са виждали с какво се занимават децата им, пасторална картина.

Сега всичко това е в миналото. Децата не излизат от дома си, всеки е залепен за компютъра.

Въпрос: Повече от девет часа на ден детето гледа в екрана на компютъра или телефона. Това е факт. Какво може да бъде решението тук?

Отговор: Това е резултат на нашата небрежност, на пренебрегването на възпитанието. Нито едно явление не се проявява от само себе си. Винаги има причина за случващото се. И причината е съвсем ясна – поведението на човека. Човекът разваля природата и околната среда, разваля човешкото общество.

Никой друг не е виновен. Ние сме единствените същества в природата, на които е дадена свободата да направят света такъв, какъвто искат. И ако ние сме решили, че не ни интересуват нашите деца и какви растат те, резултатът е еднозначен.

Природата на човека е зла и егоистична от раждането му, и ако не се възпитава, е ясно какво ще се случи. И с нашето поколение щеше да се случи същото, ако бяхме израснали при същите условия.

Въпрос: Но всеки родител ще каже, че за него няма нищо по-важно от децата.

Отговор: Това са само красиви думи. Самите родители не са получили необходимото възпитание и не знаят какво е това. Те мислят, че детето се възпитава в училището. А това не е правилно, защото училището сега е най-лошото място, по-лошо от затвор. Всички пороци, от които страдат децата са пренесени от училище.

Въпрос: Какво да правим?

Отговор: Преди всичко трябва сериозно да се замислим какво искаме да видим в нашите деца, каква е природата на човека, на какво влияние е податлив и как да ги възпитаме така, че от тях да израснат хора, които ще се чувстват добре в живота, ще бъдат щастливи, здрави, съвършени.

Следва продължение…

От програмата на радиостанция 103 FM, 08.01.2016 г.

[174666]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed