Аз и общата душа

Въпрос: От една страна, всички ние сме една душа и сме свързани помежду си в едно тяло. От друга страна, тогава кой съм аз, със своя личен характер, вкусове и навици? Аз не съществувам, ли?

Отговор: Сега съществуваш само в материална форма като всяко животинско тяло в този свят. Ако искаш да опознаеш себе си в истинския вид, трябва да се издигнеш на по-високо ниво, където съществуваш в духовна форма, там, където е твоят дух, а не животинското тяло.

Ако опознаеш това, то ще постигнеш също нов свят, ново ниво на съществуване, където си свързан с всички, влияеш на всички и всички влияят на теб в чувствата и в разума, в доброто взаимно отдаване един на друг.

Там ти съществуваш, влияейки с добро на всички части на системата, наречени частни души, които са свързани помежду си до такава степен, че съставят една душа, една система.

Баал а-Сулам пише в статията „600 хиляди души“: „В действителност, няма в света нищо освен една, единствена душа. И тази душа се намира изцяло във всеки.

Защото духовното не се дели и не се разсича на части. А на 600 хиляди части и много духовни искри душата се разделя от егоизма на човека. Отначало егоистичното тяло отблъсква и отдалечава от себе си светлината на душата. А по степента на неговото поправяне, в него започва да свети общата душа“.

Ние се намираме в състояние, при което всички са съединени заедно в една душа и освен тази единствена душа няма нищо. Но това е при условие, че усещаме тази единна душа, нашата връзка помежду ни. Ние съществуваме в тази връзка, но не я усещаме, понеже всеки ненавижда другия, отхвърля го.

И затова, вместо една душа, която ни съединява заедно, и да усещаме вечен и съвършен живот, вместо това усещаме нещо друго, противоположно – нашия свят. „Свят“ (олам) от думата „изчезващ“ (неелам).

Ние сякаш се намираме в скриване, в тъмнина и ни изглежда, че съществуваме в материалния свят, където има нежива, растителна, животинска природа, хора и се намираме в постоянна борба един с друг. Но всичко това само ни се струва.

Това се нарича „измислен свят“ – нашият свят, където вместо една душа, усещаме себе си във въображаем свят, представящ се сега пред нас. И всичко това е, защото между нас властват зли сили, желания, отношения.

В тази степен, в която се върнем към хубавите, добри отношения ще разкрием, че го няма този свят, че всичко това е една душа и ние сме в нея във вечно, съвършено състояние.

От програмата на радиостанция 103FM, 18.11.2015

[170736]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed