Съвременната жена и кабала

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Чувала съм, че по принцип кабала не трябва да се изучава нито от мъже под 40 години, нито от жени. Така ли е?

Отговор: Баал а-Сулам много подробно отговаря на този въпрос в своето „Предисловие към Учението за Десетте Сфирот“. Той пише, че няма никакви ограничения нито за мъжете, нито за жените. Няма ограничения нито по възраст, нито по пол.

В нашата история е имало много жени – велики кабалистки, в сравнение с които мъжете са били малки момченца. Сара, Рахел, Лея, Мирям… Имало е много жени, оставили голяма следа в историята, в духовното възвишение.

Имало е кабалистки, намиращи се на нивото пророчица. Пророк е духовна степен, на която човек общува абсолютно открито с Твореца. И е имало такива жени, при които всички, включително и старци, с опит и знания, идвали за съвети за духовно възвисяване. Тоест, тези жени са били по-високо от мъжете!

Въпрос: В съвременния свят жените се занимават и с кабала, и развиват бизнес, и се стремят към власт. Означава ли това, че мъжете не се справят със своята роля и като следствие, жените се развиват в това направление?

Отговор: Да. Всичко говори за това, че се приближаваме към края на съществуването на света. Не го казвам като укор. Състоянието, когато в мъжете абсолютно пропада желанието да ръководят нашия свят, а в жените за известно време това желание се увеличава говори, че, като цяло, нашият свят вече е достигнал своето крайно състояние.

От урока на руски език, 04.10.2015

[170445]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: