Западните ценности губят своето влияние по света

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (Стивън Ърланджър, Ню Йорк Таймс): Западът изведнъж се обърка от съмнения.

Вековете на неговото превъзходство и глобално влияние сякаш достигнаха нов връх с падането на Съветския Съюз и изглеждаше, че западните държави, западните ценности и западната цивилизация като цяло са спечелили тъмната и трудна битка с комунизма.

Тази победа изглеждаше особено сладка, след като Китай се отвори към капитализма, което мнозина счетоха за предвестник на бавната му еволюция в посока искания за права на средната класа и прозрачна съдебна система – все стъпки към демокрация. Но неизбежно ли е приемането на западните ценности? Дали тези ценности, в основата си юдео-християнски, са наистина универсални?

Историята през последното десетилетие е в мощно противодействие на подобно лесно мислене. Възходът на авторитарния капитализъм подейства като удар по предположението, популяризирано от Франсис Фукуяма, че либералната демокрация се е доказала като най-надеждната и устойчива система на управление.

С падането на комунизма, г-н Фукуяма обнадежден написа следното през 1989 г.: „…може би това, на което ставаме свидетели, е крайната точка на идеологическата еволюция на човечеството и универсализацията на западната либерална демокрация като финалната форма на човешко управление.“

Но ако съберем затягането на китайския авторитаризъм с руските тенденции към реваншизъм и диктаторство, а след това добавим и нарастването на радикалния ислям, грандиозната победа на западния либерализъм ще изглежда куха, а ценностите му – под заплаха, дори и в собствените му общности.

Скорошната вълна от мигранти и сирийски бежанци беше радушно приета в голяма част от Европа, особено Германия и Австрия. Но това им навлече критики от страна на не толкова преуспяващите европейски държави, хули от крайно десните партии и нови притеснения за разрастващото се влияние на исляма, най-вече радикалният ислям, в Европа.

„1989 г. беше смятана за победата на универсалността, крайната точка на историята, но за останалите светът не беше свят след студената война, а следколониален свят“ – казва Иван Кръстев, директор на Центъра за Либерални Стратегии, София, България и сътрудник на Таймс.

На много хора в Африка и Азия им изглежда сякаш иде края на западното идеологическо надмощие, тъй като и либерализмът, и комунизмът са западни изобретения с универсални амбиции.

Моят коментар: Вече е невъзможно напливът от мигранти към Европейския съюз да бъде спрян. Новите ценности не са нито европейски, нито американски, а са отвъд този свят и ще бъдат преродени в нов свят.

[167392]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed