Кабала и математиката

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Математическият апарат в науките е способен точно и адекватно да опише нашата реалност. Например, в квантовата електродинамика се описват свойствата на атома с фантастична точност чрез математическия метод.

Способна ли е кабала да обясни тази адекватност и ефективност на математическия апарат? Много учени – математици и теоретични физици считат, че математиката сама по себе си е цяла реалност.

Отговор: Особеността на математиката е в това, че тя за нищо не говори предметно, а от друга страна, тя е много конкретна наука и това ни впечатлява. Тоест, тя се явява език, който е подходящ за абсолютно всички науки.

Науката кабала практически също е построена на изчисляването на нива и градации, които са сходни с градуировката на електронните заряди, на квантите и т.н. В нея всичко е построено на единици енергия, които постоянно се обменят помежду си, осъществяват контакт, съединяват се и се разделят. Накрая това създава в нас, наблюдателите, усещането за света.

Затова математиката се явява основа и за кабала. Думата „сфира“, от една страна, означава „светя“, а от друга страна – „изчислявам“. Така че в кабала, както във всяка наука, всичко е построено на изчисления. Без това е невъзможно.

В кабала често се използва терминология, която ни се струва заимствана от психологията, философията или дори от приказките, като загадъчни превъплъщения извършени със замаха на вълшебна пръчка.

В действителност, това просто е по-удобно описание на превръщането на едни материали в други, преход от едни нива в други и т.н. Затова този език е по-кратък и без проблеми се разбира от учените. Но ако го преведем на математически език, то от едно изречение ще се получи цяла книга.

Кабала не се отнася към Тора както към обикновено повествование. Защото ако в нея, да допуснем, е казано, че Моше е взел нещо и е отишъл някъде, това означава, че става дума за определено енергетично ниво, на което усещането на човек се издига от едно ниво на друго. Изменението в свойствата на човек започва да се разтяга в описанието на нещо много огромно.

Понякога за решението на някаква малка математическа задача е необходимо да се напише дори цяла книга, която води човека в тази задача, за да може да му стане ясно за какво става въпрос. Същото е и тук.

Затова в кабала математическият апарат не е така ясен и видим. А друго нещо е гематрията (числовото значение на буквите и думите). Но ако вземем книга, която е написана само на езика на гематрията, то за обикновения човек тя изобщо няма да е разбираема, така, както не е разбираема и висшата математика.

От ТВ програмата „Кабала и науката“, 07.10.2015

[168198]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: