Побързай да обичаш

Съседът в дома ми

Въпрос: Вие казвате, че всички трябва да станат „като един човек с едно сърце“? Но какво значи това? Подобни призиви, меко казано, са неприятни. Защото дори общуването с доброжелателните съседи е за предпочитане да се свежда до минимум.

Отговор: Разбира се. Но друг изход няма. Защото това ще бъде не съседът ти по стълбищна клетка, а съседът в дома ти.

Въпрос: Тоест, на хоризонта ни се задава ад?

Отговор: Такъв живот ще ти се види ад, ако не измениш своята природа. А ако я промениш, никакъв ад няма да има. Изведнъж ще откриеш, че домът ти е просторен и в него лесно може да се живее със съседа.

Адът за егоизма ще стане рай за неговата противоположност. Ключът тук е в смяната на твоето отношение към околните. Всъщност това не е съседът, не е ближният, това си ти самият.

А затова трябва да се привлече в поддръжка Висшата сила, която ще обедини всички. Внезапно тя ще ти отвори очите и ще се поразиш – оказва се, че всички в този свят: жълти, бели, червени, черни – съвсем не са това, което ти се струва, а структурата АВАЯ (юд-хей-вав-хей), единният съсъд (кли), в който се разкрива Висшата сила, Творецът е във всички нас, заедно.

Оказва се, че всички ние сме съединени помежду си до такава степен, че Той, Единният, влиза и напълва единния съсъд, така че всички се намираме заедно в единната душа.

Вече не виждаш отделни от теб тела в различни цветове, вместо тях започваш да виждаш частички души, съединяващи се една с друга в една душа. И тази душа консолидира своята мощ, напълвайки се със светлината нефеш, руах, нешама, хая и йехида. „Йехида“ означава единство (ихуд), единственост.

Ето до какво трябва  да достигнем. И всичко това се осъществява от Висшата сила.

Повтарям: друг изход няма. Време е да се замислим за това, малко „да промием“ себе си и да пристъпим към работа.

Не се бой, първокласнико

Ние не можем да диктуваме на Природата темповете на развитието. И аз самият преди четиридесет години не виждах как се ускорява времето, не можех да повярвам на своите учители, които говореха за това, което ни чака в предверието на 21-ви век. Още преди сто години Баал а-Сулам е определил този срок.

Тази тема съм я изучавал още през осемдесетте години. Размишлявал съм, задавал съм въпроси на кабалистите, на учениците на Баал а-Сулам. А те ме учеха и сега също ме насочват да гледам на действителността, именно от този ракурс.

Въпрос: Означава ли това, според кабала, че ние се движим все по-бързо към лошото развитие на събитията?

Отговор: То е лошо, ако не си съгласен, като първокласника, за когото програмата за втори клас му изглежда непосилна, а следващите класове му се струват като непрекъснат кошмар. „Що  за живот е това? За какво са ме родили? За какво съм се озовал в този свят?…“

Ако пък си готов за предизвикателството, значи пред теб няма нищо лошо.

Например, аз скоро ще пътувам за конгрес и там ме чака каторжна работа по 10-11 часа на ден. Но ако се подготвям, ако разбирам важността на момента, ако помня накъде водя хората и в какъв свят те  навлизат, вместо сегашните беди, тогава аз ще имам сили.

Няма друг рай

Въпрос: Какъв е този свят? Какво е доброто в него, ако всички „ми висят на шията“?

Отговор: Не, те „не висят на шията ти“, а „лежат на ръцете ти“ като бебета, притиснати до сърцето. Ти искаш да ги приемеш, не виждаш телата им, а чувстваш едно голямо сърце и в неговата топлина живееш заедно с всички, разкривайки вечния живот.

Ето това е „райската градина“, за която говори Тора. Няма друг рай. Всички заедно се обединяваме без граници и ставаме „като един човек с едно сърце“.

Свикни с това, приеми го, погледни го. Съветвам те как да подходиш с лекота, с добро, така че да издържиш – и да се насладиш с висшето, съвършено наслаждение.

Въпрос: Каква е първата стъпка по пътя към тази райска градина?

Отговор: Да се пристъпи към обучение, за да се разбере къде се намираме, в какъв свят живеем. Хайде да пристъпим към решението. Каня всички.

От 617-ма беседа за нов живот, 28.08.2015

[167137]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: